Saksøker staten for å hindre gruvedumping
Naturvernforbundet og Natur og Ungdom går til søksmål mot staten for å gi Nordic Mining tillatelse til å dumpe opptil 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden.
Saksøker staten for å hindre gruvedumping
Ifølge Havforskningsinstituttet vil gruvedumping føre til alvorlige negative konsekvenser for livet i Førdefjorden. Foto: Wim Lassche
HAVMILJØ

Saksøker staten for å hindre gruvedumping
Naturvernforbundet og Natur og Ungdom går til søksmål mot staten for å gi Nordic Mining tillatelse til å dumpe opptil 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden.
  30. juli 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Vi er klare til å gi alt i kampen for rene fjorder. Nå tar vi denne saken til retten for å stanse dette katastrofale prosjektet, sier Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom i en pressemelding.

Naturvernforbundet vedtok 11. juni at organisasjonen ville saksøke staten hvis Natur og Ungdom også ble med på rettsaken, og landsstyret i Natur og Ungdom slo følge mandag kveld.

Førdefjorden

Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, og Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom går til sak mot staten. Foto: Jørgen Næss Karlsen


Mangler plan for avfall


De to miljøorganisasjonene mener at Klima- og miljødepartementets tillatelse til å dumpe opptil 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden bryter forurensningsloven og EUs direktiv om mineralavfall.

Lovverket krever at det skal lages en plan for avfallshåndtering, og minimering av avfall skal være en integrert del av prosessen.

– Da utslippstillatelsen ble gitt i 2015 forelå det ingen slik plan, og den er ennå ikke laget, skriver Naturvernforbundet.

– Har aldri sett en så ødelagt natur


Det var først etter varsel om søksmål til Klima- og miljødepartementet i mai i år at Miljødirektoratet bestilte planen fra gruveselskapet.

– Nordic Mining har fått tillatelse til dumpe gruveavfallet rett i fjorden uten krav om å utrede hvordan avfallet kan minimeres, slik at man kan få til mer miljøvennlige løsninger, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

LES OGSÅ
– Støre må høre på egne eksperter


– Her har mener hensynet til den rike og rene fjorden kommet helt nederst. Vi tar derfor saken til retten for å sørge for rettsvern for Førdefjorden, sier han.

I strid med EUs mineralavfallsdirektiv


EFTAs overvåkningsorgan ESA deler Naturvernforbundet og Natur og Ungdoms oppfatning av saken.

Etter klage fra de to miljøorganisasjonene har ESA opprettet sak med gjennomgang av planene om gruvedumping i Førdefjorden og Repparfjorden.I sin foreløpige konklusjon skriver ESA at sjødeponiene er i strid med EUs mineralavfallsdirektiv. Dette fremkommer av brev til Klima- og miljødepartementet 8. oktober 2021.

Den 12. mai i år sendte Naturvernforbundet og Natur og Ungdom en omgjøringsbegjæring med varsel om søksmål til Klima- og miljødepartementet. Departementet avviste begjæringen 30. mai.

SE VIDEO
Nei til gruveavfall i norske fjorder


Både utslippstillatelsen og driftskonsesjonen har vært påklaget, men ingen av klagene førte fram. Nå er det ikke flere klagemuligheter.

– Derfor tar vi saken til retten. Vi kan ikke sitte og se på at et så utdatert og forurensende prosjekt blir gjennomført. Vi har stor tro på at vi kan vinne, sier Gylver.

Alvorlige negative konsekvenser


Å deponere gruveavfall i Førdefjorden vil ha alvorlige negative konsekvenser for Førdefjorden, ifølge både Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet.

Risikosport på havets bunn


Førdefjorden er en artsrik og intakt fjord med store naturverdier, som har gitt grunnlag for bosetning og naturbaserte næringer i flere tusen år.

– Vi står sammen med lokalbefolkningen, forskningen og fremtidige generasjoner i denne saken, sier Gina Gylver.Fjorden er en av våre nasjonale laksefjorder, med fire lakseførende vassdrag. Den har en rik bunnfauna og er hjem for truede og sårbare arter.

– Norge står nå alene sammen med Papua Ny-Guinea om å tillate ny gruvedumping i sjøen. Her er vi på helt feil kurs, særlig siden vi står midt i en naturkrise hvor vi mister arter i rekordtempo. Det er på høy tid at det settes en stopper for denne praksisen, sier Gulowsen.Kilde: Naturvernforbundet

Opprinnelig publisert 20.07.2022ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er fortsatt vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS