Pass på når du skal over fjellet
Alle dykkere vet at de må vente minst 24 timer før de kan fly – men visste du at du kan få trykkfallsyke når du kjører bil? Dette må du vite før du kjører opp i høyden etter et dykk.
Pass på når du skal over fjellet
Foto: Pxhere (public domain)
DYKKEMEDISIN

Pass på når du skal over fjellet
Alle dykkere vet at de må vente minst 24 timer før de kan fly – men visste du at du kan få trykkfallsyke når du kjører bil? Dette må du vite før du kjører opp i høyden etter et dykk.
  Av Dykking.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Når luften blir tynnere synker trykket, og sjansen for trykkfallsyke (TFS) øker. Derfor skal man ikke bevege seg opp i høyden rett etter at man har dykket.

I moderne passasjerfly tilsvarer kabintrykket en høyde over havet på 1.800–2.400 meter. Det mange ikke tenker på er at det også gjelder når man kjører.

LES OGSÅ
Skal du dykke utenlands i sommer?


Fjellovergangene i Sør-Norge ligger stort sett høyere enn 1.000 meter over havet. Derfor må man passe på hvis man har dykket samme dag.

Denne tabellen forteller hvor mange timer man bør vente etter et eller flere dykk før man beveger seg opp på en gitt høyde:

Høyde (moh) Enkelt dykk Flere dykk
300 meter Ingen 6 timer
600 meter Ingen 8 timer
1.200 meter 8 timer 12 timer
1.800 meter 12 timer* 24 timer*



*) Dette blir som å fly, fordi høyden tilsvarer kabintrykket i et passasjerfly (1.800–2.400 meter)


Anbefalingen er satt opp av Dr. Edmond Kay, tidligere Medical Diving Officer ved University of Washington i USA og medisinsk ansvarlig for Divers Institute of Technology i Seattle.

Fra 1. januar 2020 er Dr. Kay pensjonert, ifølge profilen hans på LinkedIn.

☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:


Vi tok kontakt med Dr. Jan Risberg hos NUI, som har skrevet de norske dykke- og behandlingstabellene sammen med Andreas Møllerløkken og Olav Eftedal, for å høre hans mening.

– Tabellen er et godt utgangspunkt for fritidsdykkere. Sannsynligheten for å få trykkfallsyke når man passerer en fjellovergang med bil eller tog er svært lav hvis disse tidene respekteres etter ordinære luft- og nitroxdykk, sier han.

LES MER
Norske dykke- og behandlingstabeller


Risberg understreker at tabellen vil være usikker hvis man har lange dykk (i praksis rebreather) fordi det muliggjør svært høy metning i de langsomme vevene.

– Jeg anbefaler at man viser varsomhet hvis man har dykket svært lange dykk eller planlegger et lengre opphold i høyden, er rådet fra Risberg.

Norske fjelloverganger:
FV55 Sognefjellet 1.434 moh
RV7 Hardangervidda 1.250 moh
FV50 Hol – Aurland 1.165 moh
RV52 Hemsedalsfjellet 1.137 moh
E134 Haukeliveien 1.085 moh
FV63 Geiranger til RV15 1.083 moh
E16 Filefjell 1.004 moh
RV15 Strynefjellet 943 moh
E6 Saltfjellet 693 moh
E136 Romsdal 642 moh



Kilde: Wikipedia


Tabellen er mest aktuell for dykkere som bor på Østlandet og som skal kjøre hjem etter dykking på Vestlandet – men den gjelder naturligvis i begge retninger.

Listen er ikke komplett, men dekker de viktigste fjellovergangene i Sør-Norge. I nord er det færre veier i høyden, men noen steder må man likevel passe på.



TIPS: Hvis du holder musepilen over Layers i Google Maps (der du velger satelitt), velger «More» og klikker på «Terrain» vises høydekoter i kartet.

På Wikipedia finner du også en oversikt over de høyeste veiene i Norge.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i kveld

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ny sjakkel skal hjelpe miljøet

    I en tid hvor maritim forurensing utgjør en stadig økende trussel mot havets helse, er det på høy tid å handle. Derfor har Wee Marine utviklet en ny innfesting av fender.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS