Historisk enighet om plastforurensing
Verdens land er enige om få på plass en internasjonal avtale mot plastforurensing. Vedtaket markerer et historisk skille i det globale arbeidet mot plastforurensning – og det haster.
Historisk enighet om plastforurensing
MILJØ

Historisk enighet om plastforurensing
Verdens land er enige om få på plass en internasjonal avtale mot plastforurensing. Vedtaket markerer et historisk skille i det globale arbeidet mot plastforurensning – og det haster.
  3. mars 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Etter tolv dager med intense forhandlinger har verdenssamfunnet kommet til enighet om å arbeide for en rettslig bindende global avtale mot plastforurensning, skriver regjeringen i en pressemelding.

FNs femte miljøforsamling fant sted denne uken i Nairobi i Kenya, ledet av klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Over 170 land var representert, og ambisjonen er å ferdigstille avtalen i 2024.

LES OGSÅ
Vil fase ut engangsplasten


– Dette er en historisk miljøenighet. Plastforurensning er en global miljøutfordring med store konsekvenser for havet, naturen og mennesker, sier Barth Eide.

– Det var på høy tid verden tok dette steget. Resultatet fra Nairobi er det mest betydningsfulle som har skjedd for miljøet siden Parisavtalen ble vedtatt i 2015, legger han til.

FNs miljøforsamling

FNs femte miljøforsamling fant sted i Nairobi i Kenya. Foto: UNEP


Avtalen forplikter til samarbeid på tvers av landegrensene, med utviklingsland som pådrivere. Vedtaket bygger på forslag fremmet av Peru, Rwanda, Japan og India.

– Jeg er stolt over at et så historisk vedtak er blitt fattet under norsk ledelse av FNs miljøforsamling. Norge står klar til å delta aktivt i arbeidet med avtalen, sier miljøministeren.

LES OGSÅ
Nytt senter mot marin forsøpling


Plastforurensning er en av verdens raskest økende miljøproblemer. De neste 20 årene er økningen i plastavfall estimert til å dobles.

Uten effektive tiltak kan plastlekkasjen til verdenshavene firedobles i samme periode, og det haster derfor med gode tiltak som gjør at plast ikke havner på avveie.



FNs miljøprogram fyller 50 år i 2022. Video: UN Environment Programme/YouTube


Etter at Norge satte saken på dagsorden i FNs miljøforsamling i 2014, har de enorme miljøkonsekvensene av plastforurensning fått stor oppmerksomhet.

På miljøforsamlingen var det derfor en klar norsk hovedprioritering å lande en global enighet om å forhandle fram en ny avtale.



Arbeid for en sirkulærøkonomi for plast står høyt på agendaen, og målet er å ta et krafttak mot de tre globale miljøkrisene; forurensning, klimaendringer og tap av biologisk mangfold.

FN har bygget opp et solid kunnskapsgrunnlag, og medlemslandene har vurdert ulike tiltak mot plastforurensning. Mange land har allerede iverksatt tiltak.

Kilde: Regjeringen


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bli med – ta PADI AOWD i helgen

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på et PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter! Neste kurs starter allerede i morgen 22. mars.
Siste videoer:
Annonse:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS