Ny skulpturpark under vann
Den britiske kunstneren Jason deCaires Taylor har åpnet sin nye skulpturpark, Museum of Underwater Sculpture i Ayia Napa på Kypros.
Ny skulpturpark under vann
Museum of Underwater Sculpture i Aiya Napa. Foto: Jason deCaires Taylor
KUNST

Ny skulpturpark under vann
Den britiske kunstneren Jason deCaires Taylor har åpnet sin nye skulpturpark, Museum of Underwater Sculpture i Ayia Napa på Kypros.
  22. august 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Skulpturparken MUSAN er en skog under vann, den første i sitt slag i verden. Den består av 93 kunstverk som ligner trær og mennesker.

Kunstverkene, spesielt de som representerer trær, er designet for å tiltrekke seg marint liv, og vil dermed utvikle seg organisk etter hvert som tiden går.

MUSAN

Foto: Jason deCaires Taylor


Installasjonene er plassert på 8–10 meters dyp i en kanal med sandbunn 200 meter fra Pernera utenfor Aiya Napa på Kypros, og er lett tilgjengelig for dykkere og snorklere.

– Enkelte av trærne strekker seg nesten til overflaten, mens andre befinner seg nært bunnen. Dette gir forskjellige typer marint liv muligheten til å etablere seg, sier Jason deCaires Taylor.

MUSAN
MUSAN

Skulpturparken utvikler seg organisk og kan se helt annerledes ut om et par år. Foto: Jason deCaires Taylor


Det marine livet i Middelhavet har blitt kraftig redusert de siste 20 årene. Skulpturene er laget av pH-nøytralt materiale og skal etterlikne en skog på land, og vil fungere som et kunstig rev.

Blant trærne kan man se barn som leker, og hensikten er ifølge kunstneren å minne oss på hvor viktig naturen er for å oppdage, lære og inspirere kommende generasjoner.

MUSAN
MUSAN

En dykker med et kart som viser passeringen til alle skulpturene. Foto: Jason deCaires Taylor


– I løpet av de siste 50 årene har barn blitt stadig mer utestengt fra naturen. Barna som leker gjemsel i skogen håper på en fremtid hvor mysteriene og magien i naturen kommer tilbake, sier Taylor.

Parallellen til havet er krystallklar – kunstige rev kan være med på å øke biodiversiteten og mangfoldet lokalt, og gi bedre levekår for det marine livet.

LES OGSÅ
Se hva som står på bunnen ved restaurant Under


Alle Jason deCaires Taylors kunstverk påvirkes av omgivelsene og utvikler seg på en uforutsigbar måte. Naturen gjør at skulpturene endrer seg, og resulatet er et kunstverk i evig forandring.

– Skulpturene vil til slutt bli overgrodd og kolonisert av marint liv, og være en konstant påminnelse om at vi selv også er naturlige vesener, sier Taylor.

MUSAN

De tunge skulpturene ble senket ned ved hjelp av stropper. Foto: Jason deCaires Taylor


Det nye undervannsmuseet er bestilt av byen Ayia Napa og Departementet for fiskeri og havforskning på Kypros.

Du kan se flere bilder fra undervannsskogen i Ayia Napa og andre skulpturparker Jason deCaires Taylor har laget på lenken nedenfor.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta dykkelappen hos OFDS før jul

    Dykking er en kjempespennende aktivitet, og ingenting er bedre enn å ha et dykkesertifikat i baklommen når du skal på vinterferie. Meld deg på – Oslofjorden Dykkesenter har et kurs på planen før jul.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Er du interessert i dykkehistorie?

    Norsk Dykkehistorisk Forening arbeider for at det som både er et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret og en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS