Sjelden fremmed art oppdaget
I sommer ble det meldt inn en fremmed art mosdyr gjennom «Dugnad for Havet». Dersom du har observert denne arten ønsker Havforskningsinstituttet å høre fra deg.
Sjelden fremmed art oppdaget
Mosdyrene ut som hvitaktige buskvekster på badetrappen. Foto: Ralph Magne Johansen/Dugnadforhavet.no
FREMMEDE ARTER

Sjelden fremmed art oppdaget
I sommer ble det meldt inn en fremmed art mosdyr gjennom «Dugnad for Havet». Dersom du har observert denne arten ønsker Havforskningsinstituttet å høre fra deg.
  Av Liv Eva Kirkesæther, Havforskningsinstituttet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Høsten 2020 skulle Ralph Magne Johansen ta opp badetrappa si på Borøya utenfor Tvedestrand.

Da så han at den var fullstendig overgrodd av noe han ikke hadde sett før: Tette, små finforgreinete «busker» opp til 10 cm høye.

Ved nærmere undersøkelser ble organismen funnet på brygger og båter, både hos ham selv og hos naboene.

Mosdyr

Dette var et av bildene som vekket forskernes nysgjerrighet. Foto: Ralph Magne Johansen/Dugnadforhavet.no


Johansen meldte funnet til Dugnad for Havet i juni, og forsker Terje van der Meeren fattet mistanke om at det kunne være en fremmed art i kategorien mosdyr.

Han kontaktet sine kolleger Vivian Husa og Anders Jelmert, som arbeider med fremmede marine arter. De mistenkte at det kunne være arten Tricellaria inopinata som ble funnet i Florø og Kristiansund i 2014.

LES OGSÅ
Fremmede arter truer ålegresset


– Mosdyr er nokså vanskelig å artsbestemme, og vi må vanligvis til utlandet for å få sikker identifikasjon. Derfor tok vi prøver fra funnstedet, som vi sendte til Andrea Waeschenbach ved naturhistorisk museum i London, sier Jelmert.

Etter ca. en uke fikk forskerne bekreftet at det virkelig var Tricellaria inopinata.

Mosdyr

Mosdyrkoloni fotografert med mørkefeltbelysning i mikroskop med 4x objektiv. Foto: Anders Jelmert/Havforskningsinstituttet


– Det nye funnstedet ligger «oppstrøms» for de tidligere funnene, sier forsker Anders Jelmert, og utdyper:

– Dette kan bety at arten har vært tilstede, men oversett, på Sørlandet allerede før 2014 og så spredd seg med strømmen, at arten har etablert seg en rekke steder langs kysten av Sør-Norge, eller arten har blitt spredd med f.eks. båter mot strømmen etter 2014, forklarer han.

LES OGSÅ
Har du funnet en fremmed art?


Mosdyr vil først og fremt konkurrere om maten med organismer som filtrerer sjøvann, slik som skjell, rur og maneter.

De vil dessuten konkurrere med andre fastsittende organismer om plass. Her vil de konkurrere med makroalger, skjell, rur, sekkedyr og snegler.

Mosdyr

Nakensneglen Limacia clavigera er blant artene som lever av mosdyr. Foto: Christian Skauge


Nakensnegler er et av de viktigste rovdyrene som beiter på mosdyr. Noen nakensnegler er «spesialister» som holder seg til ett byttedyr, mens andre har en mer variert meny.

Men noen mosdyr kan produsere beitehemmende stoffer, og det kan ofte ta noe tid før lokale arter kan gjøre seg nytte av dem.

– Dette kan hindre nakensneglene å beite på disse mosdyrene, og de kan derfor ofte ha eksplosjonsartet vekst i områder hvor de etablerer seg, sier Jelmert.

LES OGSÅ
Dugnad for havet: Bli en folkeforsker!


Han legger til at forskerne ennå ikke vet hvordan «kappløpet» mellom mosdyr og nakensnegler vil utvikle seg i områdene hvor den fremmede arten er observert.

Hvis du har funnet dette mosdyret eller noe annet uvanlig i sjøen, kan du melde fra til Havforskningsinstituttet på www.dugnadforhavet.no.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta fridykkerkurs hos ProDykk

    Fridykking har blitt svært populært, og det er ikke uten grunn: Med relativt enkelt utstyr kan man oppleve havets spennende verden! I juni holder ProDykk kurs i fridykking.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • GPS AS gjør service på alle ventiler

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS