Et av våre flotteste krigsvrak
Den 8. juli 1941 kolliderte den tyske minesveiperen M-1104 Jan Hubert med det finske lasteskipet D/S Aura i tett tåke, og gikk til bunns utenfor Søgne på Sørlandet.
Et av våre flotteste krigsvrak
Foto: Chrstian Skauge
VRAK

Et av våre flotteste krigsvrak
Den 8. juli 1941 kolliderte den tyske minesveiperen M-1104 Jan Hubert med det finske lasteskipet D/S Aura i tett tåke, og gikk til bunns utenfor Søgne på Sørlandet.
  8. juli 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
M-1104 Jan Hubert ble opprinnelig bygd som tråler ved verftet Stülcken & Sohn i Hamburg i Tyskland for rederiet Hochsee Fischerei und Tranfabrik i 1936.

Den 22. september 1939 ble hun rekvirert av Kriegsmarine, bygd om til minesveiper og satt i tjeneste for 11. minesveiperflottille.

M-1104 Jan Hubert

M-1104 Jan Hubert før hun ble bygd om til minesveiper. Foto: Erling Skjold/Norsk Skipsvrakarkiv


Båten målte 49,6 x 6,2 meter og var på 930 tonn. Marsjfarten på 12 knop ble besørget av en trippel ekspansjon dampmaskin.

Kriegsmarine utstyrte henne med en kanon i baugen, luftvernskyts og en rad med miner på hver side akterut.

☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:


Den 8. juni 1941 var M-1104 Jan Hubert på vei fra Kristiansand til Stavanger som eskorte for en mindre konvoi bestående av de finske lasteskipene D/S Aura og D/S Luba.

Utenfor Søgne kom de inn i tett tåke, og kaptein Walter Meyer beordret stans i maskinen og sendte de avtalte signalene til de andre skipene med tåkelur.

Kompass

En lang rekke gjenstander ble hevet fra vraket i samråd med eieren Saga Shipping. Foto: Christian Skauge


Kapteinen på Aura kunne ikke tysk, og forstod ikke signalene. Lasteskipet fortsatte fremover og rammet Jan Hubert i siden.

En stor revne åpnet seg i skroget, og vannet fosset inn. Jan Hubert begynte å synke, og måtte oppgis etter et raskt forsøkt på å få henne under slep.

Kaptein Meyer beordret alle mann fra borde, og de gikk over i D/S Aura mens den bare fem år gamle minesveiperen forsvant i dypet.



Vraket ble funnet den 3. januar 2011 av Arne Reimert Wathne og Steinar Monsen fra Søgne Dykkerklubb. Letingen hadde pågått av og på i mange år.

Jan Hubert står på kjølen fra 45–70 meters dyp, tett inntil en loddrett bergvegg som gjør det nesten umulig å se vraket med sonar og ekkolodd.





Da dykkerne fra Søgne Dykkerklubb var nede på vraket for aller første gang ble de møtt av et spektakulært syn.

Vraket var helt intakt (bortsett fra revnen i siden), byssa var full av porselen og lugarene inneholdt kostelige skatter som en sveivegrammofon og flere plater.

Dykkerne fant også kompass, natthus, maskintelegrafer, lanterner og tåkeluren som kapteinen hadde forsøkt å varsle med.

M-1104 Jan Hubert

Kanonen i baugen på M-1104 Jan Hubert er et fantastisk skue. Foto: Christian Skauge


Etter avtale med eieren av vraket, Saga Shipping AS, ble en lang rekke gjenstander hevet for å unngå at vraket ble plyndret.

Disse ble stilt ut på Høllendagene i Søgne den 8. juli 2011, på 70-årsdagen for forliset:



Gjenstander fra M-1104 Jan Hubert. Foto: Christian Skauge


Selv om det er tatt opp mange gjenstander, er Jan Hubert fortsatt et fantastisk vrak. Hun er helt intakt, og den store kanonen i baugen er et imponerende skue.

De som har abonnert på bladet Dykking en stund kan gjerne finne frem utgave 3/2011, hvor man kan lese hele historien om forliset og funnet av vraket.




Opprinnelig publisert 08.07.2021



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS