Slår alarm om sebramusling
Sebramuslingen regnes som en av de 100 verste invaderende artene i verden. Nå har den dukket opp i norske akvarier, og forskerne frykter at den vil havne i naturen.
Slår alarm om sebramusling
Sebramuslingen regnes som en av de 100 verste invaderende artene i verden. Nå har den dukket opp i norske akvarier, og forskerne frykter at den vil havne i naturen.
3. mai 2021
Nå har den dukket opp i Norge, og det er fare for at den kan forpeste norske vassdrag.
– Sebramuslingen har havnet i minst ett akvarium i Norge. Den er noe vi absolutt ikke vil ha i naturen vår, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet i en pressemelding.
Muslingen står på 31. plass på Verdens naturvernunions liste over de 100 verste fremmede artene i verden, og kan forårsake store skader.
LES OGSÅ
Fant invaderende japansk sjøpung
Nå ber Miljødirektoratet akvariumeiere og forhandlere om å være på vakt. Den fremmede muslingarten kan spres via mosekuler som har vært til salgs i norske nettbutikker.
Grønnalgen Aegagropila linnaei danner dekorative mosekuler, og sebramuslingen kan komme som en blindpassasjer i disse.
Det er forbudt å innføre denne algen til Norge uten spesiell tillatelse.
Bilder fra et akvarium i Norge er vurdert av ulike norske og svenske eksperter, og viser at sebramuslingen nå sannsynligvis har kommet til Norge som blindpassasjer i en mosekule som var på på nett fra en norsk forhandler.
– Selv om det ikke er tillatt å innføre mosekulene til Norge skjer det likevel, trolig på grunn av manglende kjennskap til regelverket, sier miljødirektør Ellen Hambro.
LES OGSÅ
Asiatisk penselkrabbe funnet i Norge
Hambro sier at veien er kort ut i naturen om sebramusling havner i mange norske akvarier.
– Hvis du nylig har kjøpt mosekuler, så ikke bruk dem i akvariet. De må destrueres. Du kan koke eller fryse dem, legge dem i en pose og kaste dem i restavfallet, sier Hambro.
Det er også viktig å kontakte stedet der man har kjøpt mosekulene.
– Forhandlere som har innført og videresolgt mosekuler må få beskjed, for å kunne destruere det de har av mosekuler, og for å få stoppet salget av disse, sier hun.
Det også viktig å unngå at vann og annet innhold fra akvarier havner i sjø eller vassdrag.
Artsdatabanken har vurdert sebramusling til å utgjøre svært høy risiko hvis den slipper ut i naturen i Norge. Den formerer seg raskt, bygger tette kolonier og konkurrerer ut naturlig forekommende arter.
Arten trives både i ferskvann og brakkvann, og er kjent for å tette rør til vannkraftverk, drikkevannsanlegg og renseanlegg. Den har spredd seg til mange land, men har så langt ikke vært observert i norsk natur.
– Vi ber om at alle som har solgt og formidlet ulovlig innførte mosekuler kontakter sine kunder, og ber dem destruere disse for å hindre spredning av sebramuslinger, sier Hambro.
Hvis man finner sebramusling i naturen, så skal det meldes til Artsdatabanken. Ulovlig import og salg av fremmede organismer kan meldes til Miljødirektoratets tipsordning.
– Hvis en fremmed art først får etablert seg, er det ofte både vanskelig og dyrt å bli kvitt den. Tidlig varsling om fremmede arter er derfor viktig, for å forebygge at arten etablerer seg i landet, påpeker Hambro.
Miljødirektoratet opplyser at Norges Zoohandleres Bransjeforening allerede har informert sine medlemmer for å hindre sebramuslingen i å spre seg i Norge.
– Det er viktig at man handler hos seriøse aktører, for å sikre at man ikke kjøper ulovlige arter til akvarier, understreker Hambro.
Kilde: Miljødirektoratet