Gir etter for press fra fiskerinæringen
Debatten rundt de nye kravene til leppefiskteiner har rast de siste par ukene. Nå gir myndighetene etter for fiskernes krav og utsetter innføring av mindre teineåpning til 1. januar 2022.

Gir etter for press fra fiskerinæringen

Over 50 millioner leppefisk må bøte med livet hvert år for å bekjempe problemet med lakselus.
LEPPEFISK

 

Gir etter for press fra fiskerinæringen
Debatten rundt de nye kravene til leppefiskteiner har rast de siste par ukene. Nå gir myndighetene etter for fiskernes krav og utsetter innføring av mindre teineåpning til 1. januar 2022.
  6. februar 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Vi har fått mange innspill om at de nye kravene er for inngripende ut fra det forskningsgrunnlaget det er begrunnet i. Derfor har jeg besluttet å utsette påbudet til 1. januar 2022, sier fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding.

Dermed vinner fiskerne frem, og får fortsette å herje på grunt vann. Næringen hevdet at de måtte kaste 120.000 teiner verdt 100 millioner kroner dersom de nye kravene ble innført.

Det nye kravet var at teineåpningene skulle være 60 mm i stedet for 70 mm. Det var nok til at fiskerne gjorde opprør – og dermed slo myndighetene retrett.

LES OGSÅ
Strengere regler for fiske av leppefisk i 2020


Saken vakte stort engasjement da vi delte den på Dykkings Facebook-side. Nesten 2.000 har sett saken og over 300 har engasjert seg.

– Er det så vanskelig å lage en mindre åpning på eksisterende teiner? Dette gyltefisket har vokst til et overfiske, dette må da også fiskerne selv skjønne? skriver Nils Aukan.

Tall fra Forskning.no viser at det dør over 50 millioner rensefisk i året i oppdrettsanlegg langs norskekysten. Av disse er rundt 19 millioner viltfanget.

Bergnebb

Fisket etter bergnebb, berggylt, grønngylt og rødnebb har tatt seg betydelig opp de siste årene.


Intensivt fiske, umoralsk bruk

– Det intensive fisket foregår langs land med teiner og ruser og praktisk talt tømmer områder for fisk. Slike plutselige drastiske endringer i én artsbestand vil sannsynligvis ha negative konsekvenser for hele økosystemet den er en del av, ifølge Naturvernforbundet.

Havforskningsinstituttet konkluderte i en rapport i 2019 at «dersom dagens praksis med bruk av villfanget leppefisk opprettholdes, må det forventes uønskede hendelser som smittespredning og genetisk endring».

Det er også moralsk forkastelig at det daglig dør 150.000 leppefisk i norske fiskeoppdrett. I tillegg fører alle teinene som mistes til andre og minst like alvorlige problemer.

LES OGSÅ
Ny risikorapport for norsk fiskeoppdrett


Et enormt spøkelsesfiske

Det finnes ikke tall på hvor mange leppefiskteiner som går tapt hvert år, men til sammenlikning har Havforskningsinstituttet beregnet at det settes 240.000 hummerteiner hvert år. Av disse går omtrent 14.500 tapt.

Basert på dette og næringens eget tall på 120.000 leppefiskteiner kan man anta at det mistes minst 7.500 teiner årlig.

– Vi har inntrykk av at problemet med tapte og etterlatte teiner fra leppefisket har vokst de siste årene, uttalte seksjonssjef Karl-Anton Lorgen i Region Midt i Fiskeridirektoratet til Fiskeribladet den 14. november 2019.

LES OGSÅ
Vil forby leppefisk som lusespisere


Teiner som mistes blir stående på havbunnen og fiske både fisk og skalldyr i lang tid. Når dyrene i teina sulter i hjel blir de til agn, og den onde sirkelen fortsetter.

Søgne Dykkerklubb er en av klubbene som har hentet opp hundrevis av mistede teiner på Sørlandet de siste årene. Karl Klungland er en av dykkerne som lot seg engasjere:

– Innfør også krav om råtnetråd og krav om rapportering av mistede teiner. Vi finner hundrevis av tapte redskap hvert år og leppefisketeinene er verstingene med tanke på antall fisk, krabber og hummer, skriver han på Facebook.





Mandal Dykkerklubb legger også ned en stor innsats for å lete opp og fjerne spøkelsesteiner, og har delt videoen over. Fire hummer to tre torsk ble reddet.

Trolig ligger det hundretusenvis av mistede teiner langs norskekysten. Nylig rapporterte Havforskningsinstituttet at det kan ligge så mange som 10.000 teiner bare i Raet nasjonalpark utenfor Arendal.

– Desse lette og spinkle teinene, satt i lenker på 10-15 stk. i slengen forsvinner lett når det er litt vind og bølger. Har sett fleire i strandsona, og berga ei lenke. Bra det kjem strengere regler! skriver Kim André Sund.

Leppefiskteiner

Kim André Sund og en kamerat hentet opp en hel lenke med leppefiskteiner i 2019. Teinene var fulle av fisk. Foto: Kim André Sund


Han forteller til Dykking at disse teinene er en gjenganger, og at det ikke bare er dykkere som finner dem: Også under strandrydding har det blitt funnet mange i Ålesund-området.

Ikke bare må myndighetene sørge for å redusere overfisket av leppefisk, det må også gjøre en betydelig større innsats for å begrense problemene både med tanke på bifangst og spøkelsesfiske.

Du kan lese flere reaksjoner på Facebook.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Vil du bli yrkesdykkar?

    Dykkerutdanninga ved Høgskulen på Vestlandet er ei fagskuleutdanning som gir deg dei fleste sertifikata du treng som yrkesdykkar. Les meir og søk på kurset som startar neste haust.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bli en bedre og tryggere dykker

    PADI Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset dykkere kan ta, og lærer deg hvordan du skal forbygge og håndtere ulykker. Ta kurset hos Nemo i Bergen i mars!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS