Ny koronastøtte kan hjelpe dykkesentre

Regjeringen har satt av 1,4 milliarder kroner til en ny kompensasjonsordning for reiselivsnæringen i høst. De som har hatt omsetningsfall på 40% eller mer kan få dekket halvparten av de faste kostnadene, og egenandelen er fjernet.

Ny koronastøtte kan hjelpe dykkesentre
Næringsminister Iselin Nybø (V) på pressekonferansen i dag. Skjermdump fra regjeringen.no

BRANSJENYTT

KORONAVIRUSNy koronastøtte kan hjelpe dykkesentre

Regjeringen har satt av 1,4 milliarder kroner til en ny kompensasjonsordning for reiselivsnæringen i høst. De som har hatt omsetningsfall på 40% eller mer kan få dekket halvparten av de faste kostnadene, og egenandelen er fjernet.

  20. oktober 2020
Norsk reiseliv har ventet med hjertet i halsen på kompensasjonsordningen som regjeringen har lovet skal komme. Kritikken har haglet i ventetiden, skriver NRK.

– Reiselivet er en av bransjene som er hardest rammet av koronapandemien. For å identifisere tiltak som kan hjelpe bedriftene har vi hatt tett dialog med partene i arbeidslivet. Målet er å bevare arbeidsplasser og bidra til at ellers levedyktige reiselivsbedrifter kommer seg gjennom krisen, sa næringsminister Iselin Nybø (V) på dagens pressekonferanse.

Hun kunne også opplyse at ordningen skal være en del av en større pakke til reiselivsnæringen. Hun takket NHO, LO, Virke og SMB Norge for et godt samarbeid for å få den nye ordningen på plass.

Gjelder ut året

Regjeringen har satt av 1,4 milliarder kroner til den nye støtteordningen, som skal gjelde ut året. De som har hatt omsetningsfall på 40% eller mer sammenliknet med samme perioden i fjor kan få støtte.

Tilskuddet skal beregnes på samme måte som den generelle kontantstøtteordningen for nærlingslivet i vår, og vil kompensere 50% av de faste kostnadene. Dette vil dermed kunne hjelpe de av dykkesentrene som primært har utenlandske gjester, og dermed en en del av reiselivet.

– Den nye ordningen skal forvaltes av Innovasjon Norge, og skal være romslig nok til at de som ikke har en næringskode innenfor reiseliv også skal kunne få støtte. Dette gjelder spesielt bedrifter som er tilknyttet eller avhengige av reiselivet, poengterte LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Hovedpunktene i den nye ordningen:

 • Foretak i reiselivsbransjen støttes oppad med 10 millioner kroner per måned fra september og ut året.
 • For å kvalifisere for tilskudd må foretaket kunne vise til et omsetningsfall på 40 prosent eller mer.
 • Som eksempel vil et foretak med 1 million kroner i faste kostnader og et fall på 80 prosent, få kompensert 40 prosent eller 400 000 kroner.
 • Tilsvarende, om fallet er 40 prosent, vi foretaket få kompensert 20 prosent eller 200 000 kroner.


Har tapt 41 milliarder

Reiselivsnæringen tapt 41 milliarder kroner på grunn av koronapandemien, ifølge en analyse fra NHO.

– Det gir en klar pekepinn om hva som er i vente dersom restriksjonene opprettholdes og grensene fortsetter å være stengt. Det er helt urimelig om bransjen må ta høstens regning alene, sa NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold på pressekonferansen.

Hele 84 prosent av reiselivsbedriftene har hatt lavere etterspørsel eller avbestillinger den siste måneden, og halvparten har måttet permittere ansatte.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er en perfekt gave i disse dager.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS