Vi feirer de tiarmede blekksprutene
Fra 8. til 12. oktober er det Cephalopod Awareness Days, og i dag feirer vi de tiarmede blekksprutene. På engelsk kalles dagen ofte «Squittleday» – en blanding av squid og cuttlefish.
Vi feirer de tiarmede blekksprutene
Sepietta oweniana er en av artene tiarmet blekksprut i Norge. Foto: Christian Skauge
BLEKKSPRUT

Vi feirer de tiarmede blekksprutene
Fra 8. til 12. oktober er det Cephalopod Awareness Days, og i dag feirer vi de tiarmede blekksprutene. På engelsk kalles dagen ofte «Squittleday» – en blanding av squid og cuttlefish.
  10. oktober 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
De tiarmede blekksprutene hører hjemme i ordenen Deacpodiformes, og det finnes omkring 500 forskjellige arter.

De er delt inn i undergruppene akkar, sepiablekkspruter, stubbhaleblekkspruter, posthornblekkspruter og kalamarer.

SE VIDEO
Verdens kuleste blekksprut?


Den minste arten i verden er den bittelille Idiosepius thailandicus, som bare måler 10 mm og veier under 1 gram – den er ikke stort større enn en ert!

Kjempeblekksprutene i familien Architeuthis kan til sammenlikning bli over 15 meter lange og veie nesten 500 kilo.



Denne kjempeblekkspruten ble filmet på grunt vann i Japan. Video: Associated Press/YouTube


De tiarmede blekksprutene har svært godt syn – men de er fargeblinde. Likevel klarer de å etterlikne fargene rundt seg.

Kjempeblekkspruten har det største øyet i dyreriket i forhold til kroppsstørrelsen, og det kan bli hele 25 centimeter i diameter.



Tiarmede blekkspruter kan samarbeide om å fange mat, og de henger gjerne på rekke like under overflaten for å øke sjansene for å få tak i et måltid:

Når de spiller på lag dekker de et større område, og fungerer nesten som et fiskegarn som gjør det mye vanskeligere for byttet å slippe unna.





Generelt har de tiarmede blekksprutene åtte korte tentakler, og to lange med sugeskåler ytterst som de bruker til å fange mat med.

Noen av dem har klør i sugeskålene for å få bedre tak på byttet. I klippet over ser du hvor lynraskt det går for seg når blekkspruten jakter.

LES OGSÅ
Har blekksprutene et eget språk?


I Norge har vi flere arter tiarmet blekksprut, blant annet Alloteuthis subulata, Loligo vulgaris og Loligo forbesii – tillegg til akkar, Todarodes sagittatus.

Akkaren kan bli 60 centimeter lang og lever i ett år, mens de andre artene er noe mindre. Et av mysteriene med akkar er at forskerne aldri har sett egg eller larver, og ingen vet hvor de gjemmer seg.

Blekksprut

Blekksprut er populær mat, og brukes også ofte til agn. Foto: Pxhere.com


Vi har også noen få mindre arter, som tilhører gruppen stubbhaleblekkspruter. På engelsk heter de «bobtail squid», og ligner en krysning mellom en åtte- og en tiarmet blekksprut.

Dykkere kan treffe på den bittelille Sepietta oweniana og de litt større Sepiola atlantica og Rossia glaucopis.

LES OGSÅ
Fant kjempeblekksprut på stranden


Typisk for alle artene tiarmet blekksprut i Norge er at man gjerne ser dem i mørket, så det er perfekt årstid for spennende blekksprutdykking akkurat nå.

Akkarene og kalamarene finnes pelagisk, mens stubbhaleblekksprutene gjerne ligger nedgravet i sanden om dagen og kommer frem om kvelden.

Sepiablekksprut

Sepiablekkspruten (Sepia officinalis) er en atlantisk art som også er registrert i Norge. Foto: Christian Skauge


I likhet med sine åttearmede slektninger er de tiarmede blekksprutene også mestre i å kamuflere seg. De kan endre farger på et øyeblikk, og slår alle andre hva gjelder fargespill.

Som du så i videoen lenger opp i saken kan de hypnotisere byttet, og de bruker farger og mønstre for å kommunisere med hverandre. Dette får de til ved hjelp av spesielle celler i huden, kalt kromatoforer.



Sepiablekkspruten er kanskje den aller dyktigste kamuflasjemesteren. Video: BBC/YouTube






ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gi et dykkekurs i gave!

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    Bryggelys fra Wee Marine AS bidrar til å øke sikkerheten i havneanlegg. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS