Stingsild på lykkepiller bryr seg ikke om rovfisk

Store mengder legemidler havner i naturen. Ny forskning fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at antidepressiva kan føre til at fisk ikke reagerer på rovdyr de møter i sine naturlige miljøer.

Stingsild på lykkepiller bryr seg ikke om rovfisk
Illustrasjon: Alexander Francis Lydon/Wikipedia (CC0 public domain)

FORSKNINGStingsild på lykkepiller bryr seg ikke om rovfisk

Store mengder legemidler havner i naturen. Ny forskning fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at antidepressiva kan føre til at fisk ikke reagerer på rovdyr de møter i sine naturlige miljøer.

  26. august 2020
– Selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI), populært kalt lykkepiller, er en gruppe legemidler som først og fremst brukes i behandling av angst og depressive lidelser, sier Erik Höglund, seniorforsker ved Norsk institutt for vannforskning, NIVA.

Disse legemidlene skrives ut i stort omfang, noe som vises ved at forskere har påvist dem i naturen. Antidepressiva fungerer ikke bare på mennesker, men på alle virveldyr.

Forskerne er bekymret for at dette kan føre til adferdsendring hos blant annet fisk.

Stingsild

Forskerne valgte å bruke trepigget stingsild (Gasterosteus aculeatus) i studien, fordi den trives både i sjøen og i ferskvann. Foto: Jack Wolf, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)


Fisken blir «dopet ned»

– Antidepressive legemidler og andre kjemiske substanser kan påvirke dyrs nervesystem og lede til adferdsendringer hos enkelte arter, som igjen fører til effekter på økosystemnivå, forteller Höglund.

Forskerne «dopet» stingsild med citalopram, et stoff som en vanlig i antidepressiva. Vanligvis reagerer fisken umiddelbart på silhuetten av en måke, men i forsøket brydde den seg mindre om den potensielle faren.

Responsen ble jevnt dårligere etter hvert som citalopram-dosen økte.

LES OGSÅ
Dødelig cocktail tar livet av hoppekreps


Forskerne valgte å bruke stingsild til forsøket fordi den trives i både sjø-, brakk- og ferskvann, og spiller en viktig økologisk rolle ved å spise bunndyr og zooplankton. den er også viktig som mat for større rovfisk.

Redusert fluktreaksjon

Målet med studien som er publisert i tidsskriftet Science of The Total Environment, var å undersøke om det var mulig å bruke stingsildens respons til predatorer for å gi en pekepinn på om et økosystem er påvirket av utslipp av antidepressiva.

LES OGSÅ
– Jeg har aldri sett noe lignende, sier forsker


– Resultatene viste en redusert fluktreaksjon hos normal, villfanget fisk når den var eksponert for citalopram. Fiskene ble utsatt for en skygge nedenfra og en ovenfra for å etterligne angripende fisk og måker, sier Höglund.

Et av de store problemene med medisinrester er at de er svært vanskelige å fjerne i renseanlegg, og store mengder slippes derfor ut i havet. Omtrent 30 prosent av alle kjemikalier som brukes kommersielt kan forårsake forandringer i dyrs nervesystem.

Kilde: Norsk institutt for vannforskning (NIVA)
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens sterkeste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm...

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Er du interessert i dykkehistorie?

  Norsk Dykkehistorisk Forening arbeider for at det som både er et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret og en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS