Les forordet: Det fantastiske havet

Den nye utgaven av boka «Dyreliv i havet» er snart i handelen. Her kan du lese forordet som er skrevet av naturfotograf og professor i marin og arktisk biologi ved UiT, Audun Rikardsen.

Les forordet: Det fantastiske havet
Audun Rikardsen har skrevet forordet i den nye utgaven av «Dyreliv i Havet». Foto: www.dyrelivihavet.no/Facebook

BOKOMTALE

MARINBIOLOGI



Les forordet: Det fantastiske havet

Den nye utgaven av boka «Dyreliv i havet» er snart i handelen. Her kan du lese forordet som er skrevet av naturfotograf og professor i marin og arktisk biologi ved UiT, Audun Rikardsen.

  29. august 2020
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Jeg hadde knapt lært å gå da jeg begynte å snu på de første steinene i flæra nedenfor barndomshjemmet mitt i Steigen i Nordland. I årene som fulgte ble jeg bare mer og mer fasinert av hva jeg fant her. Under steiner og i små dammer, yret det av liv som ble forsiktig puttet i bøtter, båret med hjem, og satt over i et selvlaget akvarium i uteboden.

Så ble boka «Livet i fjæra» tatt fram, en godt brukt bok jeg arvet fra min far som hadde kjøpt den i 1964. Jakten på nye arter ble bare mer og mer spennende og jubelen var like stor når jeg fant noe nytt.

På mange måter var nok denne perioden med på å forme både livet mitt og yrkesvalget. Interessen for naturen rundt meg og havet, ble nok avgjørende for at jeg valgte en biologiutdannelse, og nok også medvirkende til min etter hvert store lidenskap; naturfoto.

Jeg husker første gang jeg tok på meg dykkermaska og duppet hodet under vann nede i den samme barndomsfjæra. Plutselig åpnet det seg en helt ny verden for meg, en verden man ellers ikke kunne hverken se eller høre.

Denne første opplevelsen med den tynne vannflata som skiller disse to verdenene, men samtidig er en forbindelse mellom dem, har nok også bidratt til noe av det jeg er blitt mest kjent for i min fotografering; bilder som viser begge verdene i samme bilde, såkalt «splitt-bilder».

Dyreliv i havet

Når jeg så begynte å studere biologi på UiT – Norges arktiske universitet i Tromsø, så brukte jeg fortsatt den samme «Livet i fjæra-boka» til min far. Da jeg også begynte å undervise studenter om livet i havet, så oppdaget jeg fort at bestemmelseslitteraturen for hva vi fant i havet var svært mangelfull. Den gamle boka til faren min var bra, men utdatert og mangelfull, og det var få andre bøker tilgjengelig som dekket nordiske farvann.

Så plutselig dukket en veldig spennende bok opp i 1999, «Dyreliv i havet» av Frank E. Moen og Erling Svensen. Ikke nok med at dette var en omfattende bok som på en spennende og ny måte beskrev biologien til ulike arter man kunne finne både i fjæra og lengre ut i havet, den baserte seg også kun på bilder til å beskrive artene, og da av svært god kvalitet.

I årene som fulgte kom det stadig nye utgaver av boka, og den ble bare mer og mer omfattende og imponerende. Den ble fort en «bibel» for oss med en forkjærlighet for dyrelivet i havet. Den siste utgaven her er intet mindre et praktverk av en bok og større enn noen sinne.

Både som forsker og fotograf er jeg intet mindre enn vanvittig imponert over boka. Jeg klarer nesten ikke å skjønne hvordan de har klart å samle så mye gode bilder og kunnskap i en og samme bok. Her ligger det enormt mye arbeid og erfaring bak, en arbeidsmengde som nok kun forfatter og fotograf selv klarer å skjønne omfanget av.

I en tid hvor naturen både over og under vann i stadig større grad trues av menneskelig påvirkning, er det viktigere enn noen sinne å ha kunnskap og oversikt over hva vi har – og kan miste – for å kunne forstå og stoppe denne utviklingen i størst mulig grad.

KOMMER I OKTOBER
Den 7. utgaven av «Dyreliv i havet» er ventet å komme fra trykkeriet i slutten av oktober.

Boka vil være på 800 sider og inneholde ca. 900 marine arter, illustrert med over 1 400 undervannsfotografier.

«Dyreliv i havet» er skrevet av marinbiolog Frank Emil Moen og fotografert av Erling Svensen, og gis ut på Kolofon Forlag.

Du kan forhåndsbestille boka på forfatternes nettside allerede nå.

www.dyrelivihavet.no

Siden de fleste av oss ikke kan se hva som befinner seg eller skjer under havoverflata, er det spesielt viktig med bøker som denne. En bok som gir oss kunnskap på en lettlest og spennende måte og som også viser de «ekte» dyrene i all sin prakt i form av unike og beskrivende bilder.

Denne boka bør være obligatorisk for alle nivå i skolen og på universiteter, så vel som for privatpersoner og i hjem som ønsker å lære mer om vårt fantastiske hav. Boka kommer til å leve i minst like mange år som «Livet i fjæra» gjorde, og vil trolig bli bare viktigere og viktigere i årene som kommer.

Nyt boka og god lesing!

Audun Rikardsen
Naturfotograf og Professor i Marin og arktisk biologi ved UiT
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gjør service på alle ventiler

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS