
Foto: MAREANO/Wikipedia (public domain)
VERNEOMRÅDE
Vil ha fortgang i vern av Skarnsundet
– Nå trenger vi fortgang i arbeidet med å verne verdifulle områder i havet og langs kysten, som Skarnsundet og Børgin i Trondheimsfjorden, sier leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg.
Vil ha fortgang i vern av Skarnsundet
– Nå trenger vi fortgang i arbeidet med å verne verdifulle områder i havet og langs kysten, som Skarnsundet og Børgin i Trondheimsfjorden, sier leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg.
I 2004 anbefalte et utvalg vern av 36 områder langs kysten. Til nå er bare seks av dem vernet.
Det ligger også 13 områder klare for vernevedtak i Klima- og miljødepartementet, og tolv av dem skulle vært klare i 2019. Naturvernforbundet etterlyser nå fortgang i arbeidet i en sak på sine hjemmesider.

LES OGSÅ
Oppdaget Vestlandets største korallrev
Biologiske oaser i Trøndelag
– Skarnsundet og Børgin er to svært verdifulle marine områder med særegent artsmangfold av nasjonal og internasjonal verdi. Vernet vil ikke være til hinder for dagens aktiviteter, men det er viktig å verne disse biologiske oasene mot framtidige inngrep, sier Ingerid Angell-Petersen i Naturvernforbundet i Trøndelag.
Hun legger til at begge områdene har blitt brukt i undervisning og forskning siden 1870, og er viktige referanseområder for forskning og overvåking.
– Vernet vil sikre det verdifulle økosystemet, som gir store rekreasjonsverdier for lokalbefolkningen, et rikt fritidsfiske, samt unike og intakte naturområder i turismesammenheng, sier Angell-Petersen.
Se video fra Buvika, Frosta og Skarnsundet:
Video: Ronald Raasch/YouTube
Verdens grunneste kaldtvannskorallrev
Den sterke tidevannsstrømmen i Skarnsundet vasker bort fine partikler og etterlater fjell som gir godt feste for korallarter, forskjellige arter av svamper og annen godt intakt marin hardbunnsfauna.
Sundet er en populær dykkeplass, hvor man kan se verdens grunneste forekomster av den revbyggende kaldtvannskorallen øyekorall, Lophelia pertusa. Vanligvis finnes denne arten på 100–400 meters dyp.
Dykkere kan også observere flere haiarter, havmus, kronemaneter, sjøbusk og andre sjeldne arter, og Skarnsundet er i likhet med enkelte andre plasser i Trondheimsfjorden er kjent et svært spennende dyphavsliv på dykkbare dybder.
Kart: Google Maps
Også Børgin skulle vært vernet allerede
Børgin er en grunn fjordarm (poll) med et indre og et ytre basseng, som er forbundet med Trondheimsfjorden gjennom et smalt sund med en sterk tidevannsstrøm som gir stor utskifting av vann.
Både sundet og fjorden er viktige oppvekst- og leveområde for en mengde planter, krepsdyr, fisk og fugl.
Det er registrert 86 forskjellige makroalger, 78 flerbørstemarker, 45 muslingarter, 15 sjøpunger og 22 forskjellige pigghuder i fjorden. Det indre bassenget har en unik artssammensetning på grunn av oksygenfritt bunnvann.