Oppfordrer til desinfisering av dykkerutstyr

I lys av koronautbruddet har det kommet spørsmål om viruset kan smitte når man bruker leid utstyr, spesielt pusteventiler. Divers Alert Network (DAN) sier at desinfisering av ventilsett er svært viktig.

Oppfordrer til desinfisering av dykkerutstyr
Foto: Divers Alert Network (DAN)

DYKKERUTSTYR

KORONAVIRUSOppfordrer til desinfisering av dykkerutstyr

I lys av koronautbruddet har det kommet spørsmål om viruset kan smitte når man bruker leid utstyr, spesielt pusteventiler. Divers Alert Network (DAN) sier at desinfisering av ventilsett er svært viktig.

  6. april 2020
DAN oppfordrer både dykkere og dykkesentre til å være ekstra nøye med desinfisering av utleieutstyr under koronautbruddet. Det samme gjelder dykkere som leier eller låner utstyr av andre.

– Vanlige rengjøringsmidler er ikke effektive mot COVID-19, og desinfisering av personlig utstyr som pusteventiler, masker, snorkler og BCD-inflatorer er derfor svært viktig, skriver DAN på sine hjemmesider.

Flere desinfeksjonsmidler på markedet

Dykkerutstyr kan desinfiseres på en effektiv måte ved å senke det ned i en oppløsning med 10% klorin. DAN anbefaler å bruke et produkt som heter Steramine, men dette middelet er ikke lovlig for salg i Norge.

Det finnes alternative produkter, og vi har kontaktet flere i bransjen for å høre hva de anbefaler:

– Vi bruker et middel som heter Gigasept, som vi blant annet bruker til å desinfisere rebreathere med, forteller teknisk sjef Michael Hansson hos Gass og Pusteservice AS i Drøbak.Gass og Pusteservice bruker et produkt som heter Gigasept til desinfisering av rebreathere og annet utstyr.


Samarbeider med Dräger og brannvesenet

– Vi har flere produkter med kvartære ammoniumsforbindelser som kan anvendes, blant annet Desguard 20 og Oasis Pro 20. I tillegg til desinfeksjon må man også ivarata de materialene dykkerutstyret er laget av, sier Henning Brun hos Ecolab AS.

Han forteller at de jobber tett med Dräger og norske brannstasjoner når det gjelder vedlikehold, vask og desinfeksjon av deres røykdykkerutstyr.

– Vi har et tilsvarende produkt til Steramine som heter Biocid. Dette har dokumentert effekt på blant annet COVID-19, og kommer i kanner på 5 og 25 liter, opplyser Christian Bonde fra Renholdsbutikken.no.


Vi anbefaler dykkesentrene å ta kontakt med disse eller andre selskaper, dersom de ikke allerede har egnede produkter på lager. Sjekk også med ventilprodusentene hvilke midler de anbefaler til sine ventilsett.

Hva kan du gjøre selv?

Dersom du leier eller låner utstyr og vil være på den sikre siden, kan du bruke desinfiserende våtservietter og tørke av utstyret grundig før du skyller det i rent vann. Husk innsiden av masken!

Vi oppfordrer også til at ventilsett desinfiseres før de leveres til service for å beskytte de som jobber på dykkesentrene rundt om i landet. Likeledes bør ventilsettene desinfiseres før de leveres tilbake til kundene.

På DANs hjemmesider finnes flere råd, og de oppfordrer til at man tar kontakt dersom man har spørsmål. Du kan lese hele saken på linken nedenfor.


Les også disse sakene:

Les også disse sakene:

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Legg dykketuren til Flåm og D/S Begonia

  Et nydelig vinterdykk på vraket av D/S Begonia kombinert med unike smaksopplevelser på Ægir Bryggeri i Flåm kan bli virkelighet når Flåmsbrygga Hotell tilbyr turer til vraket. Perfekt for dykkeklubber!

ANNONSE:

ANNONSE:

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS