Koronakrisen rammer dykkebransjen hardt

De kraftige restriksjonene regjeringen har innført for å begrense koronasmitten får store konsekvenser for dykkebransjen. Organisert dykking er avlyst, dykkekursene står på vent og utenlandske gjester får ikke komme inn i landet.

Dykkebransjen kan få det tungt som følge av restriksjonene på grunn av koronaviruset.

BRANSJENYTTKoronakrisen rammer dykkebransjen hardt

De kraftige restriksjonene regjeringen har innført for å begrense koronasmitten får store konsekvenser for dykkebransjen. Organisert dykking er avlyst, dykkekursene står på vent og utenlandske gjester får ikke komme inn i landet.

  20. mars 2020
Da regjeringen innførte krav om 14 dagers hjemmeisolasjon for alle som kommer til Norge fra land utenom Norden, gjorde de det samtidig umulig for norske dykkesentre å ta imot utenlandske gjester. Nå er grensen stengt for alle uten oppholdstillatelse i Norge.

De nødvendige tiltakene for å begrense koronasmitten har også ført til at dykkekurs over hele landet er avlyst. Flere dykkesentre har allerede permittert ansatte, og mange frykter for fremtiden.

– En svært vanskelig situasjon

Gulen Dykkesenter ventet nesten 20 gjester fra hele Europa til sin Nakensneglesafarien på Gulen blir utsatt">årlige nakensneglesafari, men på grunn av koronaviruset kan ingen av dem reise til Norge. Andre grupper har også fått beskjed om at de ikke kan komme.

– Dette er en svært vanskelig situasjon. Vi har gitt beskjed til våre kunder om at vi fryser alle midler, og vil arrangere nakensneglesafarien og andre ting på et senere tidspunkt, sier Ørjan Sandnes på Gulen Dykkesenter.– Beklager, som følge av korona er det ingen kursaktivitet, står det på hjemmesidene til Jæren Dykkersenter. Bjørn Magne Fiksdal sier at de gjerne tar inn utstyr til service, bare kundene ringer først.


Senteret har ikke fått noen avbestillinger, og møter ifølge Sandnes forståelse for situasjonen ute hos kundene. Hos One Ocean Dive Resort i Søgne og andre dykkeresorter langs kysten er situasjonen den samme.

– Hvis det tar lang tid før situasjonen normaliserer seg er jeg redd mange i dykkebransjen vil havne i trøbbel, tror Carlo Golfetto. Han har måttet si nei til to grupper, men håper de kommer til Norge senere.

Verst tenkelig tidspunkt

Tidspunktet koronapandemien kommer på kunne ikke vært verre for dykkebransjen. De fleste har lav omsetning i vintermånedene, og våren skal være den tiden hjulene begynner å snurre igjen og omsetningen tar seg opp.

Også hos den største grossisten i bransjen er situasjonen annerledes enn til vanlig. Daglig leder Rune Andresen hos SafeNor AS forteller at ting foreløpig går som normalt, men at enkelte har hjemmekontor.Ting går foreløpig som normalt hos SafeNor AS, men Anders Billing Høijord (bildet) sitter i hjemmekarantene etter utenlandsreise.


– Situasjonen kan bli utfordrende hvis dette trekker ut i tid. Vi forsøker å hjelpe våre forhandlere, men vi kan ikke være noen bank for bransjen. Vi merker at mange er bekymret om dagen. I tillegg til koronaviruset gir den svært lave kronekursen ekstra utfordringer, sier Andresen.

Bekymret for fremtiden

Konsekvensene av de utfordringene som nå møter dykkebransjen kan gjøre situasjonen svært vanskelig for enkelte aktører. Hvis dette skaper en dominoeffekt kan det få alvorlige følger.

Alle Dykking har snakket med understreker at hensynet til helse og sikkerhet naturligvis er det viktigste, men uttrykker bekymring for hvordan de skal komme gjennom de neste månedene. Regjeringens krisepakke vekker ingen stor begeistring i bransjen.Ørjan Sandnes og Monica Bakkeli på Gulen Dykkesenter etterlyser bedre ordninger for å dekke driftskostnader under koronakrisen.


– Det er ingen god løsning å låne seg ut av problemene, er omkvedet hos de Dykking har snakket med. Flere etterlyser konkrete ordninger for driftsstøtte i den perioden koronatiltakene er nødvendige.

– Det hjelper at staten tar en stor del av regningen når ansatte permitteres, men det burde finnes bedre ordninger for å dekke husleie, forsikringer, strøm og andre kostnader man ikke kan slippe unna, sier Ørjan Sandnes.

Nå må alle bidra

Dersom dykkebransjen skal komme seg helskinnet gjennom koronakrisen er alle avhengige av at alle bidrar. Dykkere kan støtte sitt lokale dykkesenter ved å levere inn ventilsett og flasker til service og trykkprøving – det skal jo uansett gjøres med jevne mellomrom.

– Vi tar gjerne utstyr inn til service, men ber om at kundene ringer på forhånd slik at vi kan avtale drop-off. For sikkerhets skyld vil vi ikke ha noen direkte kontakt med kundene, sier Bjørn Magne Fiksdal på Jæren Dykkesenter. Han minner også om at nettbutikken er åpen som normalt.

Det kan også være en god idé – av flere årsaker – å legge dykkeferien til Norge i år. Dykkesentrene langs kysten som vi har snakket med sier at det er bare å ringe, og lover ekstra gode priser på dykkepakker over sommeren.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er en perfekt gave i disse dager.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS