Krabber og skjell

ENKEL MATAUKE:

Vi er utrolig heldige i Norge, som har en så rik og mangfoldig kyst vi kan høste av. Og hva smaker vel bedre en selvplukkede skjell og krabber?

Kamskjell og blåskjell finnes langs store deler av kysten, og taskekrabbene langt unna i utbredelse. Plukking av skjell og krabber er en enkel form for "undervannsjakt" som kan gjøres av alle - alt du trenger er et fangstnett og skarpe øyne.

Etter dykket kan du se frem til et herremåltid av de sjeldne! Har du med en primus kan du til og med tilberede dem i fjæra.

Hvor finner man krabber og skjell?

Kamskjell trives best på grov sandbunn fra 15-40 meters dyp, mens blåskjellene finnes helt oppe i flomålet - gjerne på bryggestolper og tau. Krabber finner du også på grunna når det blir mørkt om høsten, men de er lettest å finne på steinete bunn på 15-20 meters dyp.

Når du plukker kamskjell er det fint om du lar hvert tredje skjell bli liggende, slik at området ikke blir rensket helt. Da tar det mye lengre tid før skjellene kommer tilbake. Husk også minstemålet på 11 cm.

Husk å sjekke om skjellene kan spises

Hvis du vil plukke blåskjell må du huske på å sjekke Mattilsynets blåskjellvarsel - aller helst før du setter i gang. Da er du sikker på at skjellene er spiselige og ikke inneholder algegifter.

Mattilsynet har laget en video som forteller deg alt du trenger å vite om blåskjell:
Du finner blåskjellvarselet og andre nyttige nettsider på www.dykking.no/nyttig.

Det kan være fristende å plukke skjell under flytebrygga i marinaen, men du bør helst velge skjell fra et sted med mindre forurensning. Det beste er å finne en eksponert plass ute på kysten, så er du sikret skjell av topp kvalitet.

Man bør heller ikke spise skjell eller krabber man finner rundt vrak - de kan være fulle av tungmetaller og miljøgifter.

Hvordan tilbereder man skjellene?

Når du har sanket en passende mengde skjell behøver du en god oppskrift. Å dampe blåskjell i litt hvitvin og tilsette hakket persille og selleri er enkelt nok - men kanskje du vil prøve noe mer spennende?

Et bra sted å begynne er www.matprat.no. Søk på 'blåskjell' eller 'kamskjell' (eller noe annet) og du finner en mengde lekre retter du enkelt kan tilberede selv.

Her er en video fra Matprat som viser hvor ebkelt det er å tilberede blåskjell på grillen:Delige krabber

Krabber er lette å plukke under vann, med mindre de gjemmer seg i en steinur. Det beste er å ta krabber med gammelt og hardt skall, for da er det større sjanse for at de er fulle.

Etter at krabben er to år gammel skifter skall omtrent en gang i året. Etter at den har skiftet skall trenger den flere måneder på å bli full av krabbekjøtt igjen. Mange synes krabbe smaker best i juni-juli og september-oktober.

Krabber skal koke i 20-25 minutter avhengig av størrelsen. På www.krabbe.no får du vite hvordan du går frem, og et par tips til rensing og oppskrifter.

Her er en video fra Meny som viser hvordan du renser krabber:Hva med å prøve alger?

Er du blant de litt mer eventyrlystne er det også mange typer tang og alger som smaker godt. Fingertare, butare, sukkertare, havsalat og søl er eksempler på alger som egner seg godt på middagsbordet.

Her finner du en guide til spiselige alger fra Frøya Tare.

Lykke til med fangsten! Det er ikke mye som slår et selvfanget sjømatmåltid med et glass hvitvin eller en kald pils etter et varmt og deilig sommerdykk :-)
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Bli med Nemo på tirsdagsdykk

  Nemo Classic Diving i Bergen arrangerer «Diveday» hver eneste tirsdag, og inviterer alle som har lyst til å komme seg i vannet til å bli med.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS