Spektakulært vrakfunn fra 1700-tallet i Søgnes skjærgård
I dag ble Søgne Dykkerklubbs hemmelighet avslørt på et folkemøte i Trysnes: Klubben har funnet vraket av det hollandske skipet Juffrau Elisabeth som sank i 1760.

Foto: Christian Skauge/Dykking
VRAKFUNN
Spektakulært vrakfunn fra 1700-tallet i Søgnes skjærgård
I dag ble Søgne Dykkerklubbs hemmelighet avslørt på et folkemøte i Trysnes: Klubben har funnet vraket av det hollandske skipet Juffrau Elisabeth som sank i 1760.
Søgne Dykkerklubb fant vraket i mars i år etter 40 års leting. Ildsjeler i klubben hadde møysommelig samlet informasjon fra historiske kilder, og tok kontakt med Maritimt Museum da funnet var et faktum.
Sammen med museet og Riksantikvaren har de målt opp skipet og gjort innledende undersøkelser av de utallige gjenstandene som ligger på bunnen mellom rester av spanter og kjøl: Krukker, flasker, mugger, fat og leirgods – og to flotte ankere og restene av byssa.
Se video fra vraket her:
Video: Søgne Dykkerklubb/Vimeo
Sammenliknes med fregatten Lossen
Dykking fikk lov til å være med på et dykk på vraket tidligere i dag, og kan dermed stolt presentere de første undervannsfotoene av vraket. Vi kommer naturligvis tilbake med en artikkel i førstkommende utgave av bladet!
Vrakfunnet ble presentert for nærmere 200 fremmøtte på Trysnes Marina i kveld. President i Norges Dykkeforbund Sigurd Pulsen var til stede, og Ivar Arrestad fra Riksantikvaren og Jørgen Johansen fra Maritimt Museum fortalte om funnet – som naturligvis er fredet.
– Dette er et fantastisk funn, helt på linje med fregatten Lossen. Et funn man sannsynligvis bare gjøre én gang i sin karriere som arkeolog, sa Ivar Arrestad.

Det er fullt av spennende gjenstander på bunnen ved vraket. I tillegg til leirgods og flasker ligger det to flotte ankere på hver side av baugen. Foto: Christian Skauge/Dykking
Posisjonen er foreløpig hemmelig
Søgne Dykkerklubb har fått 100.000 kroner i finnerlønn. Riksantikvaren fortalte at finnerlønnordningen ikke har blitt brukt så mye, fordi det ikke har blitt gjort funn som av dette kaliberet på en stund.
Posisjonen på Juffrau Elisabeth vil foreløpig holdes hemmelig, og Maritim Museum skal foreta ytterligere dokumentasjon av vraket allerede om to uker.
Det ventes ikke at det blir innført dykkeforbud, og de som ønsker å se det fantastiske vraket kan dykke med Søgne Dykkerklubb. Det er uklart i hvilke former dykkingen vil foregå i fremtiden, men alle involverte parter er klare på én ting: Her skal det ikke fjernes noe!

Ortofoto (bildemosaikk) av vrakområdet. Øverst til venstre ser man to anker, og nederst til høyre byssa som var laget av murstein. Foto: Frode Kvalø, Norsk Maritimt Museum