I dag er det verdens slimåldag
De fleste foretrekker søte dyr med store øyne og myk pels – ikke slimete åtseletere som hører hjemme i en skrekkfilm. I dag feirer vi slimålen, en av de gufneste skapningene i havet.
I dag er det verdens slimåldag
De fleste foretrekker søte dyr med store øyne og myk pels – ikke slimete åtseletere som hører hjemme i en skrekkfilm. I dag feirer vi slimålen, en av de gufneste skapningene i havet.
16. oktober 2024
I tillegg er den blind, og kan slå knute på seg selv. Den lydet navnet Myxine glutinosa – og den kan fylle en bøtte med slim på sekunder.
LES OGSÅ
Fant hvalkadaver på 3.240 meters dyp
Dette høres kanskje ikke ut som ditt favorittdyr? Likevel er slimålen en facinerende skapning som ikke har endret seg stort på 300 millioner år.
Den blir opptil 80 cm lang (vanligvis ca. 35 cm) og trives fra 30–1.200 meters dyp. Den er åtseleter og dermed en viktig del av økosystemet. Se hvor effektivt de jobber:
Det er ikke så ofte man ser slimål når man dykker, men faktisk er den ganske vanlig langs kysten. Et triks kan være å legge en død fisk på bunnen og gjøre et nattdykk.
Slimålen tiltrekkes av lukten av død fisk eller sel, og disse fortæres ved at slimålen borrer seg inn gjennom alle åpninger.
Økosystemet er avhengig av mange forskjellige typer organismer, og slimålen spiller en viktig rolle som renholdsarbeider.
Den kan overleve i måneder uten mat, og slimet produseres for å beskytte seg mot andre rovdyr som også har åtsler på menyen.
Se Richard Hammond bade i slim:
I 1982 skulle NRK Nitimen kåre Norges nasjonalfisk, og etter det som trolig var en aksjon satt i gang av biologistudenter i Bergen fikk slimålen rundt 4.000 stemmer.
Resultatet ble underkjent, og programleder Kjell Thue utropte torsken som vinner til tross for at den bare fikk 2.552 stemmer. Begrunnelsen var at slimålen ikke hadde noen betydning for fiskerinæringen.
LES OGSÅ
Ikke spektakulære, men viktige
«World Hagfish Day» har blitt feiret den tredje onsdagen i oktober siden 2009. Målet er å få folk til å se på alle skapningene i næringskjeden – ikke bare de søte med myk pels og store øyne.
– Iblant kan det virke som om naturvern er en popularitetskonkurranse som utelater lite attraktive arter, selv om disse er like viktige og sårbare, sier Ruth Musgrave fra WhaleTimes.
Noen synes slimålen hører hjemme i en skrekkfilm eller et mareritt, mens andre er oppriktig fascinert av denne merkelige skapningen.
Selv om den kanskje er litt ekkel er slimålen viktig for havmiljøet og bidrar til å holde havbunnen ren. Derfor fortjener den oppmerksomhet på lik linje med andre dyr.