Har du sett sjøhest i Norge?
Mange lurer på om det finnes sjøhester i Norge, og det offisielle svaret er «nei, dessverre». Men egentlig burde vi ha sjøhester i våre farvann. Så hvor er de?
Har du sett sjøhest i Norge?
Kortsnutet sjøhest, Hippocampus hippocampus. Foto: © Hans Hillewaert (CC BY-SA 4.0)
MARINBIOLOGI

Har du sett sjøhest i Norge?
Mange lurer på om det finnes sjøhester i Norge, og det offisielle svaret er «nei, dessverre». Men egentlig burde vi ha sjøhester i våre farvann. Så hvor er de?
  18. august 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
OPPDATERING: Siden vi skrev denne saken har både langsnutet og kortsnutet sjøhest blitt dokumentert i Norge! Begge funnene ble gjort i november 2023, henholdsvis på Hvaler og utenfor Farsund.


Sesongen for sjeldne fiskearter og gjester fra sydligere farvann er i full gang, og det dukker opp både delfiner, laksestørje og penselkrabber. Men hvor er sjøhestene?

Vi venter fortsatt på det første funnet av levende sjøhest i moderne tid i Norge.

Det er gode sjanser for at den kan finnes i varme poller på Sør- og Vestlandet, men kanskje ikke på de stedene man oftest pleier å dykke.

Sjøhest

Denne sjøhesten lå på stranden i Egersund. Foto: Sveinung Hegdal


I sommer fant 6 år gamle Hubert Berggren en levende sjøhest i Bovallstrand på den svenske vestkysten – bare 60 km fra grensen.

Så heldige er det foreløpig ingen som har vært i Norge, i hvert fall ikke offisielt. Men det er gjort noen funn som viser at sjansene er til stede.

LES OGSÅ
Har du sett en uvanlig fisk?


Dugnad for Havet forteller en innsender om en fin og spesiell opplevelse da han så en sjøhest i Løkabukta på Bremsnes utenfor Kristiansund:

– Jeg drev med fridykking og lå lenge og betraktet en sjøhest på grunt vann, i tangbeltet nærmest helt opp i fjæresteinene. Dette skjedde rundt 1990, skriver vedkommende.

Seksåring fant sjøhest i Sverige


I februar 2019 fant Stine Sofie Næss Nordgård (8) en tørket, død sjøhest i fjæra på Straumen i Inderøy i Trøndelag, ifølge en sak fra Trønder-Avisa.

Sveinung Hegdal gjorde et tilsvarende funn sammen med barna på Skadberg­stranden i Egersund i desember 2020. Dette tyder på at sjøhesten kan dukke opp i levende live når som helst.

LES OGSÅ
Ny pygmésjøhest oppdaget i Sør-Afrika


I 2014 meldte Haugesunds Avis om et par som var helt sikre på at de hadde sett en sjøhest ved en brygge på Bømlo.

Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttet mente at det ikke var usannsynlig, mens andre tror de har sett en havnål, som har en liknende snute.

Sjøhest

Sjøhesten i Egersund var dessverre død – når dukker det første levende eksemplaret opp i Norge? Foto: Sveinung Hegdal


Fiskeribiolog Terje van der Meeren hos Havforskningsinstituttet tror ikke det er usannsynlig at sjøhest kommer til å bli dokumentert i Norge:

– Med den økende temperaturen i sjøen er det ikke usannsynlig. Men det er tvilsomt om den kommer til å formere seg her, skriver han.



Ifølge biskop Erik Pontoppidans bøker fantes det sjøhest på Vestlandet midt på 1700-tallet, så det er absolutt lov å håpe.

Hvem blir den første til å dokumentere sjøhest i Norge? Det er bare å ha øynene åpne, særlig hvis du dykker der det finnes ålegress.



Sjøhester finnes i England – og veien til Norge er ikke lang. Video: Reuters/YouTube


Hvis du finner sjøhest eller andre uvanlige fiskearter vil gjerne Havforsknings­instituttet vite om det.

Du kan melde fra om fremmede eller sjeldne arter på Dugnad for Havet – og der får du også hjelp av forskerne hvis du har funnet noe du ikke vet hva er.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS