– Ikke ta sjanser om du plukker skjell
Det er påvist våroppblomstring av alger som produserer nervegiften (PSP) langs kysten. Mattilsynet fraråder derfor de som plukker skjell til eget bruk om å ta sjanser denne uken.
Nå kan blåskjellene være giftige flere steder langs kysten.
BLÅSKJELLVARSEL
GOURMET
– Ikke ta sjanser om du plukker skjell
Det er påvist våroppblomstring av alger som produserer nervegiften (PSP) langs kysten. Mattilsynet fraråder derfor de som plukker skjell til eget bruk om å ta sjanser denne uken.
25. mai 2020
Blåskjellvarselet er rødt i Indre Oslofjord, Sirdal og Flekkefjord i Rogaland, Bergen og omland, Nordmøre og Romsdal samt i Innherred, Fosen og Namdal (Nærøysund).
Flere steder viser varselet grønt, og både i Østfold, Vestfold og langs Sørlandskysten skal det være trygt å plukke blåskjell til en deilig middag med en flaske hvithvin.
Fra Helgeland og nordover er varselet grønt på alle målestasjoner, så her skal det være trygt å spise skjell.
Dette kan endre seg i de kommende ukene etter når temperaturen stiger, så husk å sjekke blåskjellvarselet.
Fra Helgeland og nordover er varselet grønt på alle målestasjoner, så her skal det være trygt å spise skjell.
Dette kan endre seg i de kommende ukene etter når temperaturen stiger, så husk å sjekke blåskjellvarselet.
Ikke topp sesong uansett
På nettstedet Smak av Kysten kan man lese om når forskjellige typer sjømat har best sesong.
Der finner vi at blåskjellene gyter i april og mai, og at det derfor er lite kjøtt i skjellene.
Kombinert med faren for algegifter er det kanskje like greit å la skjellene være i fred på denne tiden av året.
Blåskjellene gyter når temperaturen i vannet er 10–12ºC, og dette gjør at gytingen skjer en måneds tid senere lengst nord i landet.
Her er noen linker for deg som vil vite mer om skjell:
- Gjelder blåskjellvarselet også andre skjell?
- Er det trygt å spise stillehavsøsters?
- Hvorfor bør ikke blåskjell fryses?
- Er det mindre algegifter i blåskjell på dypt vann?
Velger du å kjøpe et nett med blåskjell på butikken er det greit å vite at disse naturligvis alltid er sjekket for algegifter og kan spises uten risiko. Bon appétit!
Mattilsynet opererer fortsatt med de gamle fylkene, og vi holder oss til dette til de endrer på det.