– Ikke ta sjanser om du plukker skjell

Det er påvist våroppblomstring av alger som produserer nervegiften (PSP) langs kysten. Mattilsynet fraråder derfor de som plukker skjell til eget bruk om å ta sjanser denne uken.

– Ikke ta sjanser om du plukker skjell
Nå kan blåskjellene være giftige flere steder langs kysten.

BLÅSKJELLVARSEL

GOURMET



– Ikke ta sjanser om du plukker skjell

Det er påvist våroppblomstring av alger som produserer nervegiften (PSP) langs kysten. Mattilsynet fraråder derfor de som plukker skjell til eget bruk om å ta sjanser denne uken.

  25. mai 2020
Blåskjellvarselet er rødt i Indre Oslofjord, Sirdal og Flekkefjord i Rogaland, Bergen og omland, Nordmøre og Romsdal samt i Innherred, Fosen og Namdal (Nærøysund).

Flere steder viser varselet grønt, og både i Østfold, Vestfold og langs Sørlandskysten skal det være trygt å plukke blåskjell til en deilig middag med en flaske hvithvin.



Fra Helgeland og nordover er varselet grønt på alle målestasjoner, så her skal det være trygt å spise skjell.

Dette kan endre seg i de kommende ukene etter når temperaturen stiger, så husk å sjekke blåskjellvarselet.



Algeinfokartet ser du hvordan algesituasjonen langs kysten utvikler seg, og det stemmer bra med blåskjellvarselet denne uken.


Ikke topp sesong uansett

På nettstedet Smak av Kysten kan man lese om når forskjellige typer sjømat har best sesong.

Der finner vi at blåskjellene gyter i april og mai, og at det derfor er lite kjøtt i skjellene.

Kombinert med faren for algegifter er det kanskje like greit å la skjellene være i fred på denne tiden av året.

Blåskjellene gyter når temperaturen i vannet er 10–12ºC, og dette gjør at gytingen skjer en måneds tid senere lengst nord i landet.




Blåskjellene er ikke på sitt beste i gytesesongen fra april til juni, ifølge nettsiden Sesongkalender.no. Illustrasjon: Stein Mortensen


Her er noen linker for deg som vil vite mer om skjell:



Velger du å kjøpe et nett med blåskjell på butikken er det greit å vite at disse naturligvis alltid er sjekket for algegifter og kan spises uten risiko. Bon appétit!



Mattilsynet opererer fortsatt med de gamle fylkene, og vi holder oss til dette til de endrer på det.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

    Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

  • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
  • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
  • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
  • FORSKNING: Sjøpølser
  • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
  • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
  • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
  • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
  • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS