Ny pygmésjøhest oppdaget i Sør-Afrika
Verden har fått sin åttende pygmésjøhestart, etter at Hippocampus nalu nylig ble oppdaget i Sodwana Bay i Sør-Afrika. Dette er den første pygmésjøhesten funnet i Afrika.
Ny pygmésjøhest oppdaget i Sør-Afrika
Foto: © Richard Smith – OceanRealmImages.com
MARINBIOLOGI

Ny pygmésjøhest oppdaget i Sør-Afrika
Verden har fått sin åttende pygmésjøhestart, etter at Hippocampus nalu nylig ble oppdaget i Sodwana Bay i Sør-Afrika. Dette er den første pygmésjøhesten funnet i Afrika.
  27. desember 2020
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Den lille tassen er beskrevet av verdens fremste eksperter på pygmésjøhester, IUCN SSC Seahorse, Pipefish and Seadragon Specialist Group. Funnet ble nylig publisert i den vitenskapelige journalen Zookeys.

Gruppen består av rundt 20 eksperter på sjøhester og nålefisk, og en av dem er marinbiologen og undervannsfotografen Richard Smith. Han tror det kan finnes flere ukjente arter i området.

– Jeg tror den nye arten kanskje er spredt ut over Indiahavet, eller at vi vil finne andre hittil ukjente arter. Vi har ikke funnet dem fordi vi ikke har lett, sier han til det nederlandske dykkebladet Duiken.

Hippcampus nalu

Hippocampus nalu. Foto: Australian Museum Research Institute/Wikipedia (CC BY 3.0)


Bitte liten og godt gjemt


Som sine slektninger blir Hippocampus nalu bare 2 cm lang, og er svært god til å kamuflere seg. Den ble funnet på 14–17 meters dyp på et flatt korallrev med en del algevekst.

Fargen er honningbrun, og kroppen har et nettingaktig mønster. Den holder seg fast i alger på bunnen med den kraftige halen.

LES OGSÅ
Hvor blir det av sjøhestene?


Hippocampus nalu ble oppdaget av dykkeinstruktøren Savannah Nalu Olivier i 2017. Hun kom i kontakt med to av medlemmene i ekspertgruppen, Dr. Louw Claassens and Dave Harasti, som tok turen til Sodwana Bay for å se nærmere på funnet.

De kunne raskt bekrefte at det dreide seg om en pygmésjøhest, og gav arten navn etter dykkeinstruktøren da den ble beskrevet.

Hippocampus bargibanti

Pygmésjøhesten Hippocampus bargibanti finnes i Sørørst-Asia. Foto: Christian Skauge

The World beneath

I sin nye bok «The World Beneath» skriver Dr. Richard Smith om pygmésjøhester. Boka finnes på Amazon.


Åtte arter pygmésjøhester


Den første arten pygmésjøhest, Hippocampus bargibanti, ble beskrevet i 1970, mens resten av artene er oppdaget etter år 2000. Totalt finnes det nå åtte kjente arter:

  • Hippocampus bargibanti Whitley, 1970
  • Hippocampus colemani Kuiter, 2003
  • Hippocampus denise Lourie & Randall, 2003
  • Hippocampus pontohi Lourie & Kuiter, 2008
  • Hippocampus satomiae Lourie & Kuiter, 2008
  • Hippocampus waleananus Gomon & Kuiter, 2009
  • Hippocampus japapigu Short, Smith, Motomura, Harasti & Hamilton, 2018
  • Hippocampus nalu Short, Claassens, Smith, De Brauwer, Hamilton, Stat & Harasti, 2020


Hippocampus nalu er den første pygmésjøhesten funnet i det vestlige Indiske hav. Den lever omtrent 8.000 kilometer unna de andre artene i Sørøst-Asia, Japan og Stillehavet.

Doktorgrad på pygmésjøhester


Richard Smith var den første som tok doktorgrad på pygmésjøhester, og har en egen nettside hvor han har skrevet historien om alle de kjente artene.



Han har også nylig gitt ut en bok hvor det er et kapittel dedikert til hans forskningsarbeid med pygmésjøhester.

Nettsiden hans bugner av fantastiske bilder av pygmésjøhester, og er verdt en titt for dem som er fascinert av disse små skjønnhetene.




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS