Krever at Sverige tillater dykking på Estonia

Den estiske utenriksministeren Urmas Reinsalu har sendt en liste med krav til de svenske myndighetene, og ber dem gjøre en grundig undersøkelse av hullet som nylig ble oppdaget i siden på vraket av M/S Estonia.

Krever at Sverige tillater dykking på Estonia

I den offisielle rapporten fikk baugporten skylden for forliset. Er det riktig? Foto: Estline/Facebook

VRAKKrever at Sverige tillater dykking på Estonia

Den estiske utenriksministeren Urmas Reinsalu har sendt en liste med krav til de svenske myndighetene, og ber dem gjøre en grundig undersøkelse av hullet som nylig ble oppdaget i siden på vraket av M/S Estonia.

  14. oktober 2020

Hullet i siden på M/S Estonia ble avslørt for verden i en ny dokumentarserie som nå går på Dplay. Eksperter mente det måtte ha oppstått etter et sammenstøt med stor kraft. En av teoriene er en kollisjon med en ubåt, skriver Aftonbladet.

I brevet fra estisk UD fremgår det at den estiske regjeringen krever at Sverige innen utgangen av året gjør nye undersøkelser rundt vraket, skriver Aftonbladet under overskriften «Estland pressar regeringen om Estonia: Gör nya dykningar snabbt».

Dplay

Et hull på 1,2 x 4 meter ble nylig oppdaget på styrbord side i vraket av M/S Estonia. Foto: DplayDette er kravene fra Estland:

 • Identifisere hvordan vraket ligger på havbunnen og om det har flyttet på seg
 • Undersøke havbunnen under og rundt vraket av Estonia
 • Identifisere hullet i vraket og dokumentere hvor på vraket det finnes, hvor stort det er og hva slags skade det kan dreie seg om
 • Utrede når skaden har inntruffet og hvilke rolle den kan ha spilt i forliset


 

Krever handling

– Vi vil identifisere skadens natur, når den inntraff og hvilken betydning den kan ha gatt da fergen sank, skriver utenriksminister Reinsalu i brevet til svenske myndigheter.

Hullet som ble filmet i dokumentarserien på Dplay skal ikke tidligere ha vært kjent fordi har har ligget delvis skjult mot havbunnen. Dette har ført til spekulasjoner om at vraket kan ha flyttet på seg siden forliset.

Funnet som endret alt

Vil bruke «alternative metoder»

Dersom listen med krav skal implementeres vil dette kreve en undervannsoperasjon som minimum inkluderer bruk av ROV, og kanskje også dykkere.

Sveriges innenriksministrer Mikael Damberg mener at vraket bør kunne undersøkes med «alternative metoder» som ikke inkluderer dykking, for å bevare gravfreden.

Bilfergen Estonia var på vei fra Tallin til Stockholm da den sank i internasjonalt farvann omtrent 40 kilometer sørøst for for den finske øya Utö den 28. september 1994. Totalt 852 mennesker omkom i forliset, som tidligere har blitt etterforsket av tre land.

Les også disse sakene:

Les også disse sakene:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Legg dykketuren til Flåm og D/S Begonia

  Et nydelig vinterdykk på vraket av D/S Begonia kombinert med unike smaksopplevelser på Ægir Bryggeri i Flåm kan bli virkelighet når Flåmsbrygga Hotell tilbyr turer til vraket. Perfekt for dykkeklubber!

ANNONSE:

ANNONSE:

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS