Er dette Norges kuleste nakensnegle?

Norge har fått nok en nakensnegleart. Den nyoppdagede Dendronotus yrjargul ble funnet av dykkere i Trøndelag og har blitt beskrevet av eksperter fra NTNU Vitenskapsmuseet og universitetet i Moskva.

Er dette Norges kuleste nakensnegle?
Foto: Torkild Bakken, NTNU

NAKENSNEGLER

MARINBIOLOGIEr dette Norges kuleste nakensnegle?

Norge har fått nok en nakensnegleart. Den nyoppdagede Dendronotus yrjargul ble funnet av dykkere i Trøndelag og har blitt beskrevet av eksperter fra NTNU Vitenskapsmuseet og universitetet i Moskva.

  19. september 2020
Read in English!
Det spesielle navnet kommer fra det gamle navnet på Ørlandet, yrjar og fargen gul, som må kunne sies å være relativt fremtredende. Nakensneglen ble funnet av Kjetil Johnson og Viktor Vasskog Grøtan utenfor Ørlandet i 2014, og ble lagt ut på Facebook.

Ingen visste til å begynne med hva det var for noe, og det er svært uvanlig å finne en så stor nakensnegle (opptil 10 cm) som ingen har sett før. Siden da har det pågått et arbeid for å beskrive arten vitenskapelig.

For et par dager siden ble den nye arten publisert i den vitenskapelige journalen «Contributions to Zoology», og navnet Dendronotus yrjargul ble offisielt skrevet inn i historiebøkene.

Dendronotus yrjargul

Dendronotus yrjargul spiser hydroider. Foto: Viktor Vasskog Grøtan (CC-BY)


Norges kuleste?

– Jeg synes nesten den er bortimot Norges kuleste nakensnegle. Vi har bare gått og ventet på publiseringen i noen uker nå, sier Viktor Vasskog Grøtan til Dykking.

Sammen med dykkebuddy Kjetil Johnson har han bidratt til den vitenskapelige artikkelen. De har funnet sneglen utenfor Ørlandet flere ganger, og får æren av å ha navnet sitt med blant de som har beskrevet arten.

Foruten de to nakensnegleentusiastene er det Torkild Bakken fra NTNU Vitenskapsmuseet, Kenneth Lundin fra universitetet i Gøteborg og Tatiana Korshunova og Alexander Martynov fra universitetet i Moskva som står bak artikkelen.

Se video av nakensneglen:

Verdifullt samarbeid

– Vi kan enda en gang vise hvor verdifullt samarbeidet mellom dykkere, undervannsfotografer og forskere kan være. Et godt eksempel på vellykket folkeforskning, skriver Torkild Bakken på sin nakensnegleblogg.

Artikkelen gjør også en gjennomgang av Dendronotus-slekten. Her har det vært flere endringer de siste årene, blant annet ble arten Dendronotus europaeus beskrevet fra Norge for tre år siden.
Les også disse sakene:

Les også disse sakene:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Legg dykketuren til Flåm og D/S Begonia

  Et nydelig vinterdykk på vraket av D/S Begonia kombinert med unike smaksopplevelser på Ægir Bryggeri i Flåm kan bli virkelighet når Flåmsbrygga Hotell tilbyr turer til vraket. Perfekt for dykkeklubber!

ANNONSE:

ANNONSE:

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS