Oppdaget Vestlandets største korallrev

Forskere fra Havforskningsinstituttet funnet det største korallrevet til nå på Vestlandet. Revet er 300 meter langt og 200 meter bredt, og forskerne antar at det er ca. 4 000 år gammelt.

Foto: Tina Kutti, Havforskningsinstituttet

FORSKNINGOppdaget Vestlandets største korallrev

Forskere fra Havforskningsinstituttet funnet det største korallrevet til nå på Vestlandet. Revet er 300 meter langt og 200 meter bredt, og forskerne antar at det er ca. 4 000 år gammelt.

  11. november 2019
Det levende og intakte revet består hovedsakling av hardkorallen Lophelia pertusa, og kalles for Bukkarevet. Det ligger på 150 meters dyp ved Bukkaskjæret, like innenfor grensene til det nylig foreslåtte Ytre Hardangerfjorden verneområde.

– Hvis vi antar at 20 høydemeter av det vi ser på videoene er koraller, betyr det at revet er minst 4 000 år gammelt, sier forsker Tina Kutti ved Havforskningsinstituttet.

Har hatt mistanke lenge

Forskerne har hatt mistanke om at det skulle fines et korallrev ved Bukkaskjæret, etter sporadiske korallfunn de siste årene. Det har vært flere forskningstokt i området tidligere, men uten at revet har blitt funnet.

– Vi fant det nærmest på slump. Når man filmer på 150 meters dyp, ser man bare to-tre meter. Denne gangen bare lå vi der på grunn av dårlig vær og fikk ikke gjort det vi skulle. Så vi slapp ned videoriggen – og der var det, forteller havforsker Vivian Husa til NRK.

Se video fra norske korallrev:Vide: Havforskningsinstitutet/YouTube


Selv om Bukkarevet er stort, er det likevel et stykke opp til Røstrevet som er 43 kilometer langt. Det ble oppdaget i 2002 og ligger på mellom 300 og 400 meters dyp. Det finnes flere tusen kjente dypvannskorallrev langs norskekysten.

I Norge er det hovedsaklig Lophelia pertusa (også kjent som øyekorall) som danner korallrev. I Trondheimsfjorden kan man dykke på Tautra-revet, som er verdens grunneste forekomst av denne arten på rundt 40 meters dyp.

Les hele saken og se flere bilder hos Havforskningsinstituttet.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Bli en bedre dykker hos Nemo i Bergen

  Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset på PADI-stigen, og lærer deg førstehjelp og hvordan skal håndtere en ulykke. Nå har du sjansen til å bli en tryggere dykker i Bergen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS