75 år siden senkingen av Tirpitz

Den 12. november 1944 lyktes det endelig britene å senke «The Beast», det tyske slagskipet Tirpitz. Operation Cathecism involverte et tjuetalls Avro Lancaster bombefly lastet med Tallboy-bomber, og Hitlers stolthet møtte sin skjebne.

DOKUMENTAR

   

VRAK75 år siden senkingen av Tirpitz

Den 12. november 1944 lyktes det endelig britene å senke «The Beast», det tyske slagskipet Tirpitz. Operation Cathecism involverte et tjuetalls Avro Lancaster bombefly lastet med Tallboy-bomber, og Hitlers stolthet møtte sin skjebne.

  12. november 2019
Bombeflyene tok av fra en base i Russland og slapp sin dødelige last fra stor høyde. En av de gigantiske bombene traff Tirpitz i siden, og det enorme slagskipet kantret og sank ved Håkøya utenfor Tromsø.

Det var Winston Churchill som gav Tirpitz tilnavnet «The Beast», og han var svært oppsatt på å få has på slagskipet som utgjorde en stor fare og bandt opp britiske ressurser i Nord-Atlanteren.Tirpitz møtte sin skjebne den 12. november 9144 ved Håkøya utenfor Tromsø. Et tjuetalls Avro Lancaster bombefly satte henne ut av spill med Tallboy-bomber. Foto: RAF


Mange senkingsforsøk

Britene gjorde til sammen 33 forsøk på å senke Tirpitz, flere av dem mens slagskipet lå i Kårfjorden ved Alta. Mest kjent er nok den dramatiske operasjonen med miniubåtene X-5 og X-6, som lyktes i å trenge gjennom anti-ubåtnettene og detonere en mine under kjølen på Tirpitz.

Slagskipet ble alvorlig skadet og var satt ut av spill – men det visste ikke britene som fryktet at tyskerne ville reparere skipet. Tirpitz ble slept til Tromsø der hun ble liggende som en flytende festning til de avgjørende angrepet den 12. november 1944.

Her kan du se hvordan angrepet utspant seg:Video: ZenosWarbirds/YouTube


Tirpitz ble bygd ved Kriegsmarinewerft i Wilhelmshaven i Tyskland. Det 251 meter lange slagskipet ble påbegynt i 1936 og sjøsatt 1. april 1939. Tirpitz var søsterskip til det ennå mer kjente slagskipet Bismarck.

Tyskerne sendte slagskipet til Norge tidlig i krigen, for å true allierte konvoier og binde opp ressurser fra Royal Navy. Hun lå en stund i Trondheim, før hun flyttet seg nordover til Kårfjord.

Se slideshow fra vraket av Tirpitz:


Tirpitz er et spennende dykkemål. Selv om skipet ble hogd etter krigen er det massevis av detaljer å se på.


Det er lov å dykke på vraket, men vis respekt

Den 18. desember 2014 innførte Riksantikvaren midlertidig dykkeforbud i en sone rundt vrakrestene av Tirpitz. Vedtaket var begrunnet ut fra behovet for å begrense tilgang til vraket for dykkere av frykt for plyndring av vrakrestene.

I august 2016 ble dykkeforbudet opphevet. Vrakrestene uansett er omfattet av vern som gravsted samt at skipsrestene og inventar er underlagt statlig eiendomsrett. Riksantikvaren ber om at dykking gjennomføres med respekt og verdighet overfor de avdødes og overlevendes familier. Over 950 mann mistet livet da Tirpitz ble bombet.

Her er en dokumentar om senkingen:Video: Timeline/YouTubeANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS