Har du sett en uvanlig fisk?

Havforskningsinstituttet har et prosjekt kalt «Fiskefunn», hvor de samler informasjon om funn av uvanlige fiskearter i norske farvann. Hvis du har sett noe rart vil de gjerne vite om det!

Har du sett en uvanlig fisk?
Mulle (Mullus surmuletus) er en art som av og til dukker opp i Norge. Foto: Hans Hillewaert/Wikipedia

MARINBIOLOGIHar du sett en uvanlig fisk?

Havforskningsinstituttet har et prosjekt kalt «Fiskefunn», hvor de samler informasjon om funn av uvanlige fiskearter i norske farvann. Hvis du har sett noe rart vil de gjerne vite om det!

  31. juli 2020
Høsten er høysesong for sjeldne gjester i havet, og mange har nok fått med seg at det iblant dukker opp både delfiner, sverdfisk, havkaruss, rødstripet mulle, havbrasme og andre litt eksotiske arter.

Golfstrømmen fører med seg mye rart, og hvis vind og strømforholdene er de rette er det mange spesielle arter som kan dukke opp i norske farvann på denne tiden av året.

Visste du for eksempel at det både er funnet sargassoulke, sverdfisk og månefisk i Norge?Det hadde vært noe, å finne en sargassoulke på et dykk! Den er svært sjelden, men umulig er det ikke... Foto: NOAA/Wikipedia


Har du sett en rar, sjelden eller uvanlig fisk?

Havforskningsinstituttet vil gjerne ha bedre oversikt over artsmangfoldet, og du kan få svar på hva du har funnet om du ikke vet det.

Du kan melde fra om spesielle funn på www.hi.no/funnet-en-uvanlig-fisk.

Både blåhai og revehai har blitt observert i Norge, det samme har tykkleppet multe, havabbor og St. Petersfisk.

De tre sistnevnte artene har kanskje kommet for å bli, og særlig St. Petersfisken observeres jevnlig av dykkere på Vestlandet.

Sargassoulken har blitt funnet to ganger i Vadsø, så det er ikke bare på Vestlandet og i Oslofjorden det lønner seg å holde øynene åpne.St. Petersfisken har etter hvert blitt et ganske vanlig syn i norske fjorder – denne er fotografert på Malta.


Meld også fra om merket fisk eller krabber

Hvis du finner en fisk eller en krabbe med et av Havforskningen sine merker, vil de også svært gjerne vite om det – et er jo hensikten med merkingen.

Funn av merkede arter kan rapporteres på www.hi.no/merkede-arter. Her kan du velge hvilken art det dreier seg om og lese mer om hva du skal gjøre. Kanskje du får finnerlønn?

Opprinnelig publisert 29.09.2019
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Dykkeparadiset Nord-Sulawesi

  Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Wee Marine satser miljøvennlig

  Wee Marine starter nå produksjon av utriggere til flytebrygger med flyteelementer av resirkulert polyetylen. Dermed kan alt bryggeutstyret som selskapet leverer gjenvinnes.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS