I dag er det Shark Awareness Day

Shark Awareness Day markeres hvert år den 14. juli, for å sette fokus på hvor viktige haiene er for økosystemene i havet. Her får du noen artige fakta og en spennende dokumentar.

I dag er det Shark Awareness Day
Foto: Pickpic.com

HAIER

MARINBIOLOGII dag er det Shark Awareness Day

Shark Awareness Day markeres hvert år den 14. juli, for å sette fokus på hvor viktige haiene er for økosystemene i havet. Her får du noen artige fakta og en spennende dokumentar.

  14. juli 2020
Det finnes omtrent 530 haiarter i verden, fordelt på åtte ordener. De lever i både varme og kalde hav over hele kloden, og finnes både på grunt vann og i de store havdypene. Også i Norge har vi flere arter.

– Havet slik vi kjenner det er helt avhengige av sine haier – og vi mennesker er helt avhengige av havet. Haier er ikke derfor bare kule, men også veldig viktige for oss, sier marinbiolog Fredrik Myhre.

Han er seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond og leder i organisasjonen Hjelp Havets Haier, som jobber for å beskytte disse fantastiske fiskene.

Hvalhai

Et møte med verdens største fisk hvalhaien er bokstavelig talt en stor opplevelse. Foto: Wallpaper Flare


Fra mini til gigantisk

Den minste haien i verden er dverglanternehaien, som ikke blir større enn 20 centimeter. Kontrasten er stor til verdens største fisk, hvalhaien, som kan bli 18 meter lang og veie over 30 tonn.

Mellom disse to ytterpunktene finner man haier i mange varianter. Ikke alle ser ut som en typisk hai – noen har en sagtakket nese eller hode formet som en hammer.

Andre har selvlysende organer eller frynsete hudfliker som mest av alt ligner på en breiflabb.

Sandtigerhai

Sandtigerhaien har en skummel tanngard, men regnes for å være ufarlig for mennesker. Foto: Pikist.com


Eldgamle, viktige – og truet

Haiene har eksistert i 440 millioner år, og er mye eldre enn dinosaurene. De er øverst i næringskjeden, og dermed svært viktige for økosystemet. Hvis haiene blir borte, kan annet marint liv også forsvinne.

Mennesker dreper over 100 millioner haier årlig. For en stor del fanges de på grunn av finnene, som brukes i haifinnesuppe i Asia. Haiskrotten kastes tilbake i havet når finnene er skåret av. Ofte er haien fortsatt er i live.

Undersøkelser har vist at omtrent 70% av haifinnene på markedene i Hong Kong stammer fra sårbare eller utrydningstruede arter som hammerhai.

Det dør også et stor antall haier i bifangst i linefiske etter andre arter. Haiene trues også av plastforsøpling og forurensning i havet.

Mange haier formerer seg langsomt, og kan gå drektige i opptil to år. De føder også få unger. Dette gjør dem spesielt sårbare for overfiske.Hvithai

Hvithaien er et av havets mest fryktede rovdyr. Men er den virkelig en kaldblodig morder? Foto: Terry Goss/Wikipedia


Ufortjent dårlig rykte

Filmer som «Haisommer» og negativ medieomtale ført til at haiene har fått et ufortjent dårlig rykte. De aller fleste artene er ufarlige, og bare 6–7 mennesker omkommer årlig i hele verden i haiangrep.

Sjansen for å bli angrepet av en hai har vært beregnet til 1 av 11,5 millioner. Til sammenlikning er sjansen for å bli truffet av lynet 1 av 600.000. Haier er faktisk noe av det minst farlige her i verden!

10 fakta om haier

 • Haier har ikke skjelett av bein, men av brusk
 • De har god hørsel og godt syn, og kan se farger
 • Haiskinn er dekket av bittesmå tenner, og føles som sandpapir
 • De kan føle elektrisitet med et organ som kalles Lorenzinis ampull
 • Noen haier går gravide i opptil to år
 • Haiens alder haier kan bestemmes ved å telle «årringer» i ryggraden
 • Tro det eller ei – blåhaien er faktisk blå
 • Hvalhaiens mønster er like unikt som et fingeravtrykk og brukes til identifisering
 • De fleste haier må svømme for å få nok oksygen over gjellene, men ikke alle
 • Noen haier kan produsere så mye som 35.000 tusen tenner i løpet av livet
  Kilde: NOAA


Brugde

Brugda er den nest største haien i verden. Den kan se skummel ut når den kommer mot deg i overflaten med vidåpen kjeft, men den er en harmløs planktonspiser. Foto: Greg Skomal/NOAA


Haidykking i Norge

Gjennom tidene er det registrert 17–18 haiarter i Norge, men det er bare ni av dem som er faste beboere. Blant dem er pigghå, håbrann, håkjerring, svarthå, hågjel, brugde, gråhai og småflekket rødhai.

Flere av disse kan man se hvis man dykker på rett sted til rett tid på året. Småflekket rødhai er vanlig i Asker på senhøsten, og svarthå kan sees i flere av de dype fjordene på vestlandet og i Trondheimsfjorden.

Pigghå er for eksempel svært vanlig i Rogaland og andre steder på vestlandet om sommeren, og dykkere flokker hvert år til Reve på Jæren for å oppleve pigghå i Tareskogen.Video: Geir Eliassen Media/Vimeo


Fantastisk hvithaidokumentar

I dokumentaren Adventure Ocean Quest får du bli med haiforsker Mauricio Hoyos til Guadalupe.

Han forsøker å finne ut mer om den hemmelighetsfulle hvithaien sammen med fridykkerne Frederic Buyle, William Winram og Pierre Frolla.Video: Free Documentary, YouTube
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Bli en bedre dykker hos Nemo i Bergen

  Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset på PADI-stigen, og lærer deg førstehjelp og hvordan skal håndtere en ulykke. Nå har du sjansen til å bli en tryggere dykker i Bergen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS