Nye regler om turistfiske gjelder også UV-jakt

Fra nyttår innføres nye og strengere regler for turistfiske. Det er kun lov å ta med fangst fra en registrert turistfiskebedrift, og den nye forskriften vil gjelde for dykkesentre og klubber som driver med undervannsjakt.

Nye regler om turistfiske gjelder også UV-jakt
UV-jakt omfattes av den nye forskriften om turistfiske. Illustrasjonsfoto.

UNDERVANNSJAKTNye regler om turistfiske gjelder også UV-jakt

Fra nyttår innføres nye og strengere regler for turistfiske. Det er kun lov å ta med fangst fra en registrert turistfiskebedrift, og den nye forskriften vil gjelde for dykkesentre og klubber som driver med undervannsjakt.

  11. juli 2020
– Fra 1. januar 2021 vil det bare være mulig å ta med fisk ut av landet dersom du har fisket og oppholdt deg ved en turistfiskebedrift som er oppført i registeret over turistfiskebedrifter, skriver Fiskeridirektoratet.

Det nye regelverket omfatter også undervannsjakt, siden loven ikke skiller på hvilket redskap som brukes eller om fangsten forgår over eller under vann.

– Undervannsjakt med kniv eller harpun faller inn under definisjonen «sportsfiske med handreiskapar», jf. havressursloven § 22, opplyste Trond Ottemo i Fiskeridirektoratet til Dykking i januar.

Dykkesentre må registrere seg

Dykkesentre som har utenlandske undervannsjegere som gjester må derfor registrere seg som turistfiskebedrift hvis gjestene skal kunne ta med fangsten hjem lovlig fra nyttår av.

Alternativet er at fangsten spises eller gis bort – den skal selvsagt ikke kastes. Les den nye forskriften her.


Utenlandske undervannsjegere som dykker med en klubb i Norge har heller ikke lov til å ta med fangsten hjem, med mindre klubben kvalifiserer til å registrere seg som turistfiskebedrift og velger å gjøre dette.

Kvoten reduseres også

Kvoten som kan utføres blir redusert til 18 kilo fisk eller fiskevarer, inkludert ferdiglagde fiskeprodukter og filet. Man kan ta med seg denne kvoten inntil to ganger i løpet av kalenderåret.

I tillegg til kvoten kan man ta med fisk eller fiskevarer som er kjøpt av en registrert næringsdrivende i Norge, dersom dette kan dokumenteres. Dette skriver Fiskeridirektoratet på sine nettsider.

– Den viktigste endringen er at man kun kan ta med seg fisk ut av landet dersom man har fisket hos og oppholdt seg på en registrert turistfiskevirksomhet. Dette håper jeg kan være med på å styrke den seriøse delen av næringen, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i en pressemelding.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Bli en bedre dykker hos Nemo i Bergen

  Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset på PADI-stigen, og lærer deg førstehjelp og hvordan skal håndtere en ulykke. Nå har du sjansen til å bli en tryggere dykker i Bergen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS